Met de toenemende instraling neemt ook de komkommerproductie toe bij Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden.
Bij de vroegste planting van 9 en 10 februari wordt begin week 15 volop geoogst op de ranken. Bij de planting van 2 weken later is de stam vrijwel leeg en bij de 3 maart planting zal dat laatste binnen een tot anderhalve week ook het geval zijn.
Lichter snijden
Het is duidelijk merkbaar dat het gewas minder zonlicht heeft gehad dan tijdens het lichtrijke voorjaar van afgelopen jaar. Tijn Aarts: “De vruchten zaten met deze donkere maand wat meer gestapeld en we hebben wat lichter gesneden. Vorig jaar zaten we veel hoger in de 40’ers. Gelukkig werden tot afgelopen week de 30’ers en 35’ers ook nog goed uitbetaald.”
Zomerras meer last van lichttekort
“Bij de laatste planting hebben we er ook wat zomer-rasjes bij staan. Vorig jaar ging dat makkelijk en kon het gewas die komkommers zonder snoeien volbrengen. Maar nu zag je met donkerder weersomstandigheden toch wat meer afstoting ten opzichte van de voorjaarsrassen.”
Veel licht in combinatie met iets koelere temperaturen is ideaal voor ons
Iets hogere nachttemperatuur gunstig
Teelttechnisch zijn de meest recente weersomstandigheden gunstig. “Veel licht in combinatie met iets koelere temperaturen is ideaal voor ons. Je kunt de kastemperatuur dan overdag makkelijker handhaven, en er is zowel op vocht als temperatuur snel bij te sturen.”
Dat de nachttemperaturen iets hoger worden, is eveneens gunstig. “Het loopt dan meer mee met de dagtemperaturen. Je kunt de ventilatie dan makkelijker open trekken.”
Heel kort voornachtje
In grote lijnen gaat een voornachtje heel kort terug naar de 17 graden Celsius, maar meestal wordt die temperatuur amper aangeraakt als al weer naar de nachttemperatuur-instelling van 18 graden omhoog wordt gegaan. Overdag wordt doorgestookt naar 19,5 graden Celsius, waarna de temperatuur via de ventilatie-instellingen verder mag doorlopen naar 25 of 26 graden. “Verder kun je er op absoluut vocht de windzijde er zo nodig iets meer bij betrekken, zodat je meer vocht af kunt voeren.”
Instraling wegschermen
Tot nu toe probeert hij het schermdoek ’s nachts nog dicht te trekken, om de temperatuur vast te houden. “Want we proberen alles op WKK-gas te verwarmen.”
Tijdens een paar hele zonnige dagen is er al wat geschermd tegen te veel instraling. “Je zag het gewas toen wat slapper gaan, en ook wat zonnebrand verschijnen.”
“Er is best wat regen gevallen. Als dan ineens de zon doorbreekt, dan zijn dat toch van die ‘oppassen’-momenten. Zeker als er ook nog wat meer wind bij is.”
Al nachtbeurt gegeven
De watergift staat redelijk standaard ingesteld, ondanks regelmatige weersovergangen tussen donker weer en warmere weersomstandigheden. Op basis van instraling worden bij zonniger dagen wel wat grotere beurten gegeven of wordt de frequentie iets verhoogd. “Tijdens een enkele heel zonnige dag hebben we zelfs al een keertje ’s avonds een beurt gegeven.” Rond 11:00 uur wordt meestal drain gerealiseerd.
We zitten er best strak op met het preventief inzetten van biologie
Preventieve inzet biologie
Aan plagen heeft Aarts nog niets gezien. “We zitten er best strak op met het preventief inzetten van biologie. De laatste jaren waren spint en trips daarmee goed onder controle te houden. Luis kan ineens snel gaan, maar met dit donkere weer merk je dat de invlieg pas later op gang komt. Dat is dan weer een voordeeltje.”
Eerder ruimen
Het gewas van de vroegste planting staat helaas op het punt om vervroegd geruimd en overgeplant te worden. Het lijkt erop dat schadelijke gassen hebben bijgedragen aan de gewasproblemen. Naar de exacte oorzaak wordt nog gekeken. Vanwege de kortere eerste teelt zal er dit jaar in de desbetreffende afdeling in ieder geval gekozen worden voor drie opeenvolgende komkommerteelten.
Auteur: Peter Visser