De Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) stopt met de wereldtentoonstelling Floriade. De recente Floriade Expo in Almere heeft duidelijk gemaakt dat het concept niet meer past in deze tijd en achterhaald is.
De Floriade trekt geen grote bezoekersaantallen meer en is financieel niet meer haalbaar. Er komt geen nieuwe editie meer in 2032. Dat heeft het bestuur van de NTR woensdag bekendgemaakt.
Tegenvallende bezoekersaantallen en miljoenentekort
De Floriade in Almere trok veel minder bezoekers dan verwacht en is geëindigd met een miljoenentekort. Deze maand worden de eindcijfers van het evenement verwacht. De gemeente Almere lijdt naar verwachting een verlies van rond de € 100 miljoen.
De eerste Floriade werd in 1960 georganiseerd in Rotterdam. Sindsdien zijn er nog zes edities geweest. Maar het bestuur van de NTR constateert dat de consument in de loop der jaren steeds meer keuze kreeg in vrijetijdsbestedingen. Een bezoek aan de Floriade was niet meer vanzelfsprekend, aldus het bestuur.
Lees ook: Ook tuinbouw liet Floriade mislukken
Achterhaald als grootschalig promotieplatform
De Floriade had ook nadrukkelijk een internationaal karakter. Maar er zijn tegenwoordig veel effectievere communicatiemethodes dan een reis naar een wereldtentoonstelling. De Floriade als grootschalig promotieplatform voor de tuinbouw is in de huidige vorm daarom achterhaald volgens de NTR.
Het organiseren van een evenement als de Floriade is ook steeds complexer geworden, stelt de NTR. Daardoor zijn de kosten en de risico’s enorm gestegen. Voor een gemeente of regio is het minder aantrekkelijk om een Floriade binnen te halen. De Floriade Expo in Almere kreeg in de voorbereiding te maken met de coronapandemie. Sponsors haakten af en buitenlandse deelnemers konden of wilden niet meer komen. Ook waren er veel bestuurlijke problemen.
Nieuwe manier om tuinbouw te promoten
De NTR gaat nadenken over een nieuwe manier om de kracht en innovaties van de Nederlandse tuinbouwsector internationaal voor het voetlicht te brengen. “De Nederlandse tuinbouw speelt een belangrijke rol in het aandragen van oplossingen voor mondiale problemen zoals klimaatverandering, verstedelijking en gezondheid. Daar kunnen we trots op zijn”, aldus NTR-voorzitter Kees van Rooij.