Mocht het op de gasmarkt alsnog helemaal fout gaan, dan zal de glasgroenteteelt als een van de laatste sectoren worden afgeschakeld. Voor siertelers gaat de gaskraan dan wel al eerder dicht.
Dat maakt minister Rob Jetten van Energie en Klimaat op 6 april bekend. Het gaat om de maatregelen die horen bij het hoogste niveau van het Bescherm- en Herstelplan Gas (BHG). In geval van een noodsituatie gaat een noodplan in met eerst een zogeheten besparingstender en daarna een afschakelplan.
In dat afschakelplan, dat bij acute dreiging van een gastekort in werking treedt, worden bedrijven stap voor stap steeds verder afgeschakeld. Eerst alle bedrijven 20% minder, dan 90% minder en in stap 3 ‘tot een minimaal niveau’. Bedrijven in de voedselproductie zijn uitgezonderd van stap 3.
Voorlopig geen gastekort verwacht
Er zijn ook zogeheten beschermde sectoren, waaronder de retail, de zorg en het onderwijs. Die blijven, net als huishoudens, als enige buiten schot als ook stap 4 van het afschakelplan in werking zou moeten gaan. Jetten benadrukt dat er op korte termijn geen tekort aan gas wordt verwacht. Maar toen afgelopen najaar een dergelijke noodsituatie niet kon worden uitgesloten, werd door de Tweede kamer met klem om een plan gevraagd.
Eerst nog besparingstender
Voordat het afschakelplan in werking zou treden, is er eerst nog een besparingstender, waarmee bedrijven tegen een vergoeding vrijwillig tijdelijk minder gas kunnen afnemen. Het doel van de regeling is om zo’n 3 miljoen kuub gas per dag te besparen als de regeling ingezet wordt.
Bedrijven kunnen aangeven tegen welke vergoeding zij een bepaalde hoeveelheid gas kunnen besparen. Door middel van een veilingsysteem komen bedrijven die minder subsidie per m3 gas vragen eerder aan bod. In niveau 3 (‘noodsituatie’) wordt de regeling daadwerkelijk van kracht en zullen de deelnemende bedrijven de gasafname met de toegezegde hoeveelheid te verminderen.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/