Doorgaan naar artikel

Fruitbundeling België leidt tot marktleider

Bij integratie van de Belgische Fruitveiling in BelOrta ontstaat een belangrijke speler in België. Op de Europese markt is het aandeel echter beperkt.

Voor de start van het nieuwe hardfruitseizoen kan er een nieuwe belangrijke hardfruitspeler ontstaan door de integratie van de Belgische Fruitveiling (BFV) in BelOrta. Dat zal gebeuren wanneer de banken hiermee akkoord gaan en de Belgische Mededingingsautoriteit deze integratie goedkeurt. Algemeen directeur van BFV Marc Grauwels verwacht dat voor hardfruit het aandeel van de nieuwe geïntegreerde coöperatie op 50 procent zal liggen. “Het exacte aandeel is nog niet gekend maar ik denk dat we dit mogen stellen op basis van het huidige productie-areaal.”

Veilingen fuseren niet maar integreren

Het samengaan van de veilingen is strikt juridisch gezien geen fusie, maar een integratie. BelOrta neemt de aandelen in BFV over van de telers. Intussen is het overgrote deel van de telers akkoord gegaan met de verkoop van hun BFV aandelen aan BelOrta en de overstap naar BelOrta. Dit wil zeggen dat de integratie dus kan doorgaan, uiteraard op voorwaarde dat de goedkeuring van de banken en de goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit nog wordt bekomen.  Grauwels: “Er is een dossier ingediend bij de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Deze zal het dossier beoordelen, maar aangezien de handel in appels en peren een Europees of zelfs een wereldgegeven is, verwachten we geen problemen. We hopen dus op groen licht. Vanaf dan mogen we pas echt beginnen samenwerken. Eerder niet.”

Stevig marktaandeel hardfruit

België krijgt een belangrijke  speler met een marktaandeel van 50 procent in hardfruit. In vergelijking met andere EU-landen is dat een aanzienlijk aandeel, hoewel als je vergelijkt met Italië, valt het wel mee, stelt Grauwels. Hij erkent bovendien dat Nederland en België samen een Conferencemarkt vormen maar wil nog niet vooruitlopen op de beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit. De uitkomst  wordt tegen eind juni verwacht.

BFV blijft bestaan als dochter van BelOrta

BFV wordt na de integratie een dochter van BelOrta en krijgt mogelijk een BV-vorm. Is dat om het onroerend goed te beheren? Grauwels: “Dat moet nog verder verfijnd worden. Het zou voorbarig zijn om daarover te praten. Wel zijn we met onze aanvoerplatformen nu reeds diep verankerd in teeltgebieden als Haspengouw Waasland en Hageland. Die aanvoerplatformen blijven zeker bestaan.” Bij integratie blijft het programma voor de Europese GMO-subsidie van BFV dit jaar in ieder geval ook intact.

De grootste stap naar een integratie lijkt genomen. “We zijn tevreden dat onze telers massaal voor dit coöperatieve project gekozen hebben. We denken door op die manier het productie-areaal bij elkaar te brengen, een toekomstbestendige coöperatie zal ontstaan. Toch was er wat onrust over de aanlooproute. “Best wat telers vonden dat ze weinig bedenktijd hadden, maar er is best veel tijd aan sessies besteed en via individuele gesprekken hebben we ons best gedaan telers zo correct mogelijk te begeleiden. We zijn dankbaar dat dit heel overtuigend tot dit resultaat heeft geleid.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin