Doorgaan naar artikel

‘Winterbloemkool ver onder de maat’

Pé Slagter in Andijk spreekt van een enorm moeilijk voorjaar. De plantwerkzaamheden lopen 2 weken achter op schema, omdat de grond te nat was. De opbrengst van winterbloemkool valt tegen vanwege de kou. “We krijgen niet de maten die we willen.”

Met de sortering achten en soms nog kleiner moet de teler bij winterbloemkool genoegen nemen. “Door de kou blijft het gewas te klein. Bladeren zijn niet goed uitgegroeid, terwijl de koolvorming begint. Er gaat te weinig kracht naar de bloemkool zelf”, licht Slagter eind maart toe. “Ook bij het stieken hebben we er last van.” Het geven van stikstof heeft door de kou weinig uitgehaald.

Meer concurrentie

P.N. Slagter teelt 30 hectare winterbloemkool, waarvan de eerste 3 rassen zijn geoogst, het vierde ras Fredor wordt gesneden en het vijfde (Balak) wordt gestiekt. Van de extreem hoge prijzen half februari hebben Nederlandse telers niet geprofiteerd. In tegendeel. “Toen was er schaars aanbod uit Spanje en Portugal. Die oogst was uitgesteld en kwam tegelijk op de markt met de eerste Nederlands winterbloemkool. We hadden dus juist meer concurrentie.”

Voor het planten uit wordt de grond met de pennenbak gefreesd

Later planten door nat land

Het areaal bloemkool komt dit jaar op 190 hectare. De grote potten van 8 centimeter zitten er in en op 27 maart plant Slagter de 6 centimeter potplanten van het ras Sevilla. Er is nu 20 hectare geplant, maar dat is 2 weken later dan normaal. “Eerder konden we het land niet op. We zitten nu op een ‘strukkenveld’. Voor het planten uit wordt de grond met de pennenbak gefreesd.” Ondanks de kou zijn de eerste planten wel goed weggegroeid. “Ik heb vanmorgen nog een rondje langs de velden gedaan, dat viel me niet tegen.”

Onkruiden

Over de eerste 25 hectare gaat klimaatdoek, over de volgende 80 hectare wildnet. In de afgelopen 5 jaar heeft Slagter onkruiden puur mechanisch bestreden, waarbij het doek afgehaald en weer opgebracht moet worden. “De druk is toch toegenomen”, concludeert hij. “Dat zien we aan de zaden. Om dit te corrigeren gaan we dit jaar op sommige percelen over het doek heen spuiten.”

Droog land meer mogelijkheden

P.N. Slagter heeft 107 hectare eigen grond en daarop is goed bodembeheer een speerpunt. “Dat komt later in het jaar beter tot zijn recht. In de voorjaarsteelt rijden we geen mest uit. Er gaat pas mest in, als het droog genoeg is. Het zelfde geldt voor het woelen van de grond, ook daarvoor moet het droog zijn.” Als de omstandigheden het toestaan, worden na de bloemkooloogst als groenbemesters Japanse haver en facelia in het bouwplan opgenomen.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Pé Slagter
Pé Slagter

Bloemkoolteler in Andijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin