Het afbouwen van gebruik van stoffen van een milieugevoelige lijst kan niet goed worden opgevangen met alternatieven. Veronkruiding dreigt.
Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar middelen die op de lijst Candidates for Substitution staan. Dat is een Europese lijst met gevoelige stoffen die voor vervanging in beeld komen. Na een motie van Partij voor de Dieren voor afbouw van dit gebruik, deed WUR een haalbaarheidsstudie.
Milieuvoordelen
Daaruit blijkt dat voor de teelt van prei en spruiten de fungicide fluopicolide nu niet goed vervangbaar is. Dat geldt ook voor de herbicide metribuzin in asperge. Uitfaseren van beide stoffen zou wel voordelen opleveren voor het milieu, blijkt uit het onderzoek.
Het middel Infinito (fluopicolide) heeft een toelating in prei tegen papiervlekkenziekte. Wordt dit middel uitgefaseerd, dan wordt het beschikbare pakket maatregelen en middelen smal. Telers krijgen moeite om papiervlekkenziekte in een geïntegreerd teeltsysteem te beheersen, concluderen de onderzoekers na onder meer gesprekken met deskundigen.
Niet-chemische alternatieven voor prei
Onduidelijk is in hoeverre hydrochloride als niet-chemisch alternatief de weerbaarheid van prei kan verbeteren en daarmee papiervlekkenziekte kan voorkomen of beperken, schrijven de onderzoekers. Het mulchen van de grond kan opspatten verminderen en daarmee Phytophthora porri onderdrukken. Wel neemt de kans op nachtvorstschade aan de prei aanzienlijk toe.
Ook telers van spruitkool krijgen een smaller pakket aan maatregelen en middelen zonder fluopicolide. Zij krijgen het moeilijker om valse meeldauw en witte roest in een geïntegreerd teeltsysteem te beheersen. Ook wordt een verantwoord resistentiemanagement moeilijker. Tegen valse meeldauw in spruitkool is kalium waterstof carbonaat in enigerlei mate een alternatief niet-chemisch middel. Dat werkt curatief, er is vaker behandeling nodig, maar is wel minder effectief.
Veronkruiding bij asperge dreigt
Wanneer metribuzin wordt uitgefaseerd, dreigt veronkruiding van de aspergepercelen. Een reductie van 50% is op korte termijn haalbaar door rijenspuit in de rij en mechanisatie. In 2030 leidt uitfasering tot een risico op veronkruiding, meerkosten door handwerk en aanvullende mechanisatie.