In een partij Spaanse groene paprika is een forse overschrijding van het toegestane gehalte chloraat gevonden.
Dat blijkt uit een Nederlandse waarschuwing in het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Nederland meldt een vondst van 0,91 milligram per kilo product, waar een maximum van 0,3 milligram is toegestaan per kilo product. Nederland heeft de melding van de vondst – door een bedrijf zelf – een hoog risicogehalte gegeven.
Chloraat in voedsel
Chloraat kan op verschillende manieren in voedsel terechtkomen, bijvoorbeeld door het gebruik van gechloreerd spoelwater, ontsmettingsmiddelen op basis van chloor en door de aanwezigheid van chloraatresten in technische hulpstoffen en additieven. Chloraten zijn in het verleden gebruikt in gewasbeschermingsmiddelen, maar dit is in Europa niet meer toegestaan.
Geen acute gezondheidseffecten
Het is onwaarschijnlijk dat incidentele consumptie van voedingsmiddelen met hoge chloraatspiegels acute gezondheidseffecten oplevert. Dat is wel het geval bij chronische inname van chloraten. In 2022 publiceerde de NVWA een wetenschappelijke analyse van haar Bureau Risicobeoordeling & onderzoek. Voor babyvoeding moet Nederland de strenge chloraatregels van de EFSA volgen, zo luidde het advies. In andere landen, als de VS, zijn de regels voor chloraat minder streng dan in Europa.