Het is net de aandelenbeurs, maar appeltelers met nog voorraad Jonagold kunnen een gokje wel wagen.
Een goede cel Jonagold nog even niet openen, maar wachten tot het prijsniveau 80 cent tot een euro is. Dan is het goed de cel snel te legen, zegt een teler. Het vertrouwen in dit segment van de markt is er. “Met tachtig cent heb je een goede prijs. Ook ten opzichte van Elstar. We moeten niet vergeten dat we meer kilo’s plukken van Jonagold.” Echt goede Jonagold brengen al deze prijzen op, weet de teler.
Een handelaar ziet een klein beetje beweging in de Jonagoldprijs, nu de Elstarmarkt bijna klaar is. Er is iets meer export naar het Oosten, maar onduidelijk is of dat komt door verminderde aanwezigheid van Polen op die markt. Daar zijn de jongste voorraadcijfers nog niet op nagelezen.
De Duitse appelnoteringen in Bodensee laten ook een stijging zien deze week van twee tot drie cent voor de gangbare noteringen Elstar en Jonagold, niet de grote maten. Er is nog duidelijk een prijsverschil tussen de Duitse en Nederlandse telersprijzen voor Elstar met name. Dat geeft ook de reden aan waarom de export naar Duitsland achterblijft. Elstar moet het vooral van de binnenlandse markt hebben dit jaar.
Bij Conference is sprake van een kleine verflauwing, niet zozeer een prijsdaling. Maar de vraag zakt wat weg door de hoge prijzen. Ook deze week werd het plafond van €1,40 gevoeld op de Belgische veilingen. Rusland valt weg in de toplanden voor export Conference dit jaar. Het zijn de traditionele markten waar de export op gericht is.