“We hebben een hele mooie plant binnen gekregen van de plantenkweker. In vergelijking met vorig jaar is deze helemaal top ”, zegt Rob Oosterom van Kwekerij Lijntje in Moerkapelle.
De tomatenplanten zijn op 4 februari op het velletje over het plantgat gezet. Bij de bloei van de tweede tros in week 4 zijn de velletjes ertussen uit gehaald. De inworteling in de steenwolmat is goed gegaan. In week 9 bloeit de vierde tros en ziet de vijfde tros ‘geel’. “De bloemetjes gaan een beetje open en we zien de kelkblaadjes.” De volle bloei van de vijfde tros is eind week 9 begonnen.
Oosterom: “Bij de eerste tros is het maar voor 10% gelukt om een goede trosdief aan te houden. Bij de tweede tros lukte het voor 80%. De laatste 10% hebben we in week 6 en 7 van de derde tros gepakt. Nu zitten we op 3,6 stengels/m2.”
Plant nog goed in balans
“Het gewas staat er mooi op en nog goed in balans. Het ras Joannax (Axia) is van zichzelf een sterke vegetatief groeier. De plant staat nu goed in balans, maar we moeten goed op letten dat deze er niet van door gaat.”
De teler heeft al twee keer een blaadje weggehaald om het gewas open te houden. Dat gebeurt apart van het indraaien. Het blaadje wordt net iets onder de kop weggehaald, zodat het niet opgevuld wordt door een ander blad in de kop.
Veel dubbele eerste trossen
“Bij de eerste tros hadden we veel dubbele trossen, waardoor het rommelig was. Normaal snoeien we niet, maar nu hebben we de eerste trossen wel allemaal teruggesnoeid op 8 tot 10 vruchten. De plantbelasting zou anders te groot worden met de dubbele trossen van 15 tot 16 tomaten.”
De tomatenteler denkt dat de vele dubbele trossen een raseigenschap van Joannax (Axia) is in combinatie met opkweek. “Als dit ras goed groeit, is het productiever dan het ras Gerdicia (RZ) dat vorig ons hoofdras was. Dit is de verwachting uit onze ervaring, want we hadden Joannax vorig jaar ook in de proeven staan. Bovendien was dat ras (Gerdicia, RZ) veel gevoeliger voor Botrytis”, meldt de teler.
De vruchten van de eerste tros beginnen goed te zwellen. De eerste oogst wordt in week 13 verwacht. Dat is één tot twee weken later dan vorig jaar.
We hebben nog geen witte vlieg gevonden, maar zetten altijd sluipwespen preventief uit. Want als er toch witte vlieg zit, wat je niet altijd direct ziet, pakt de sluipwesp die aan
Na veel zonlicht eerder opstoken in nacht
De temperatuur voor de voornacht is 13 graden Celsius en gaat rond 18:00 uur in. Deze temperatuur blijft gehandhaafd tot 03:00 uur. De kas wordt dan geleidelijk opgestookt naar 17 graden om 07:00 uur. Bij veel zonlicht op de dag vangt het opstoken al eerder om 01:00 of 02:00 uur aan. Om 09.15 uur gaat de stooktemperatuur naar 20 graden met een lichtcorrectie van 4 graden. Oosterom: “Met veel licht mag de temperatuur op de dag oplopen naar 24 graden Celsius. Om 16:00 uur gaat de temperatuur naar 19 graden, behalve als er veel licht is, dan mag de temperatuur op 20,5 graad doortrekken tot 18.00 uur.”
Preventief sluipwespen tegen witte vlieg
In week 9 zijn de eerste sluipwespen Encarsia formosa tegen witte vlieg uitgezet met een lage dosering van één per vierkante meter. De volgende inzet staat gepland voor week 11, 13 en 15. “We hebben nog geen witte vlieg gevonden, maar zetten altijd sluipwespen preventief uit. Want als er toch witte vlieg zit, wat je niet altijd direct ziet, pakt de sluipwesp die aan.”
Auteur: Harry Stijger