Doorgaan naar artikel

‘Misfit bij SDE-subsidie met geothermie en wkk’

Eind december 2022 is bij het geothermieproject in de Koekoekspolder de nieuwe productieput in gebruik genomen. Van een diepte van bijna 2 kilometer stroomt nu warm water van 75 graden naar boven.

De put draait als een tierelier en geeft 7 megawatt aan duurzame warmte, day and night. Een duurzame bron die we hard nodig hebben om de aangesloten tuinbouwbedrijven te verduurzamen en onze klimaatdoelen te halen. Je zou zeggen: de vlag kan uit en de kurk kan van de champagnefles. De realiteit is helaas veel weerbarstiger.

De kosten van de monteur vallen in het niet bij de stijging van de elektraprijzen

Net zoals alle bedrijven in Nederland hebben ook geothermiebedrijven te maken met een sterk gestegen inflatie. Niet alleen technische materialen zijn veel duurder geworden, ook de kosten voor adviseurs en personeel. Ik schrik iedere keer weer als ik een factuur voor ogen krijg van de monteur, als die een paar rubbertjes en moertjes heeft vervangen tijdens een reguliere onderhoudsbeurt.

Echter, de kosten van die monteur vallen in het niet bij de stijging van de elektraprijzen. Die elektra is namelijk nodig voor het laten draaien van de bronpomp en voor de opvoerpompen in het warmtenet.

Geen SDE-subsidie voor aardwarmte

Veel geothermieprojecten beschikken over een SDE-subsidie, die hen in staat stelt om voor een concurrerende prijs warmte te leveren aan hun klanten. De gedachte is immers dat duurzame warmte niet duurder moet zijn dan warmte uit fossiele brandstoffen. De realiteit is helaas een totaal andere. Door de hoge inflatie, in combinatie met de gestegen elektraprijzen, dekt de SDE-subsidie niet meer de onrendabele top van duurzame warmte. Sterker nog, door de hoge forward-prijzen van aardgas is er in 2023 helemaal geen SDE-bijdrage te verwachten. Dat maakt duurzame warmte nu vooral duur!

Lees ook: Aardwarmtesector niet onverdeeld blij met nieuwe SDE++

In juli 2022 voorzagen de Kamerleden Erkens en Grinwis reeds deze ‘misfit’. Kamerbreed werd hun motie aangenomen, waarin het kabinet opgeroepen wordt om met een plan te komen om er voor te zorgen dat duurzame warmte niet veel duurder wordt dan warmte uit een wkk. Ze wilden immers dat de energietransitie in de glastuinbouw niet stokt en dat er niet massaal voor gekozen zou worden om weer meer aardgas in de wkk’s te stoppen.

Intussen is het al meer dan een halfjaar wachten op het antwoord van klimaat- en energieminister Rob Jetten om met een passende oplossing te komen. De tijd dringt!

Oplossing nodig

Het zou onze minister Jetten sieren als hij zijn ‘groene’ imago oppoetst en snel met een oplossing komt voor deze misfit. De weg naar verduurzaming is hobbelig en kent vele onvoorziene bochten. Juist in die situaties heb je een kapitein nodig die kan improviseren, flexibel is en tegelijkertijd ook de langetermijnkoers vasthoudt. Een koers die bijdraagt aan een concurrerende prijs voor duurzame warmte, zodat uiteindelijk ook in de Koekoekspolder de vlag uit kan en de volledige 7 megawatt duurzame warmte aan onze klanten geleverd kan worden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Radbouw Vorage
Radboud Vorage

Ondernemer Geothermie Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin