Behalve heel veel ledbedrijven was er nog genoeg te doen op de Horticontact-beurs vorige week in Gorinchem. Een greep uit de nieuwtjes.
Niet vreemd gezien de energiecrisis van de afgelopen anderhalf jaar: het was doorgaans best druk bij de beursstand van AgroEnergy. In januari lanceerde het energiebedrijf de EnergieMonitor. Een nieuwe datagedreven dienst voor het inzichtelijk maken van energiekosten in de teelt.
De tool laat niet alleen energiekosten uit het verleden zien, maar focust vooral op inzicht bieden in de toekomstige energiekosten. Op basis van ingenomen posities voor gas en elektra, marktprijzen en geprognotiseerd volume, berekent de tool de toekomstige energiekosten uit en geeft dit weer in een duidelijk overzicht. Het laat ook zien wat de CO2-uitstoot is, waardoor de CO2-voetafdruk ook zichtbaar is. Met de nieuwe tool wordt het voor de klanten van AgroEnergy een stuk makkelijker haar energiestrategie te baseren op cijfers en prognoses.
Vochtige lucht veroorzaakt condensatie met alle gevolgen van dien zoals smet, rot en schimmelziektes, die de kwaliteit en productie negatief kunnen beïnvloeden. Daarom moeten telers van het vocht zien af te komen. Om de luchtvochtigheid in de kas niet te veel te laten oplopen, is het gebruikelijk om de luchtramen en schermdoeken open te zetten. Het probleem is echter dat de hoge energierekening dan nóg hoger uitvalt. Condair biedt een oplossing in de vorm van ontvochtigers. Hiermee zijn besparingen op de energierekening mogelijk, die kunnen oplopen tot wel 50%. De oplossing is nog eens extra interessant voor telers met een flexibel energiecontract.
De Zwitserse multinational levert niet alleen oplossingen voor de warme teelt, maar ook producten voor de koude teelt. Dat kan zelfs vanaf 1 tot ruim 35 graden Celsius bij een gelijkblijvende rendement. .. een investering doen, maar een terugverdientijd van een jaar is mogelijk.
Met de Condair DA absorptiedroger zijn de opbrengst en kwaliteit van de teelt te waarborgen. De apparatuur is ook rendabel bij kleinere oppervlakten. De apparatuur kan staand of hangend worden geplaatst. Vaak worden er verdeel over de kas meerdere ontvochtigers geplaatst.
Laag elektrisch aansluitvermogen
Volgens de fabrikant hoeft de teler niet bang te zijn dat de apparatuur zijn energierekening alsnog stuwt vanwege een hoge energieverbruik. De apparatuur is duurzaam, energiezuinig, vraagt weinig elektriciteit en heeft daardoor een laag elektrisch aansluitvermogen. De teler kan gebruikmaken van zijn WKK of warmtenet. Zo wordt de besparing nog groter.
De drogers kunnen de gedroogde lucht direct in de kas inblazen of via luchtverdeelslangen (airsocks) een nog betere luchtverdeling. Hiermee worden vochtige plekken voorkomen en is de luchtvochtigheid overal in de kas optimaal.
Op HortiContact heeft Netafim in samenwerking met Amiad het nieuwe SAF-XN filter gelanceerd. Het betrouwbare SAF-concept is nu verder verbeterd en de behuizing gestandaardiseerd. Dit laatste beperkt het aantal onderdelen en maakt het onderhoud eenvoudiger. De nieuwe serie 1500, 3000 en 4500, wat het cm2 schermoppervlakte weergeeft, is aangepast op basis van wensen en ervaringen uit de Nederlandse glastuinbouw.
De metalen filters kunnen grote hoeveelheden vuil verwerken, dat tijdens productie automatisch wordt afgevoerd. Tijdens het spoelen komt slechts een kleine hoeveelheid spoelwater vrij. Bovendien zijn de filters compact, zodat ze in een unit zijn te plaatsen. Bij het SAF-XN filter zijn de lagering en as-afdichting verder verbeterd voor nog betere prestaties.
De scharnierende deur en aansluitbox zijn eenvoudig zowel links als rechts te plaatsen. Het aantal lasverbindingen op de behuizing is nog verder teruggebracht om de kans op lekkages verder te verlagen. Standaard is dit filter uitgerust met supernozzles waardoor een nog lagere spoelwatercapaciteit wordt verkregen. Dit alles moet een langdurige betrouwbaarheid in filteren geven voor een uniforme watergift zowel in de zomer bij een hoog waterverbruik als in de winter bij een laag waterverbruik.
Anti-algdoek verankeringssysteem
Na een jaar van intensief samenwerken en doorontwikkelen hebben Genap en Zon Op Waterbassin een nieuw anti-algdoek gemaakt voor verankering van de drijvende zonnepanelen in een waterbassin. Het GENAP/ZOW anti-algdoek verankert de drijvende zonnepanelen rondom volledig en gelijkmatig. Het talud krijgt een extra doek over het bestaande taluddoek heen, waarmee de zijkant van het wateroppervlak wordt afgesloten van licht.
Het eerste project met dit nieuwe verankeringssyteem ligt in een waterbassin van amaryllisteler Knoppert in ’s-Gravenzande. Het tweede project komt bij Tas Paprika, die haar waterbassins gaat volleggen met zonnepanelen. In totaal komen er 11.880 drijvende zonnepanelen op 7 bassins, 5 in Luttelgeest en 2 in Zevenhuizen. Een omvangrijk project waarbij de drijvende zonnepanelen op de speciale manier met het nieuwe anti-algdoek worden verankerd. De paprikateler wekt straks met zijn bassins 6,7 megaWattpiek stroom op.
DCM Tomatenconcept
De Belgische leverancier van organische meststoffen heeft na enkele jaren van intensieve proeven het DCM Tomatenconcept ontwikkeld. Met dit concept biedt het bedrijf verschillende producten aan die inwerken op verscheidene groeistadia van een tomatenplant. De werking van de producten kan gaan over vegetatieve of generatieve acties, maar omvat ook een biologisch gewasbeschermingsmiddel, allemaal met als doel het creëren van een vitale plant. Jarenlange ervaring bij tomatentelers zorgde ervoor dat diverse effectieve producten ontwikkeld konden worden.
De vitale plantstrategie begint met het biologisch gewasbeschermingsmiddel PMV®-01 net na het planten. Het is een vaccinatiestrategie die sinds 2011 in de tomatenteelt onder glas wordt gebruikt om bescherming te bieden tegen het sterk infectieuze Pepinomozaïekvirus (PepMV). Met deze vaccinatiestrategie kunnen de ernstige kwaliteits- en productieverliezen veroorzaakt door PepMV op een duurzame en biologische manier vermeden worden.
Efficiëntere nutriëntenopname
Bij de bloei van de eerst tros is tijd voor INTERACT®, een vloeibare biostimulant op basis van een natuurlijk polysacharide. Het middel geeft een tijdelijke en dus ook omkeerbare generatieve impuls in het jonge stadium van de tomatenplant, waarbij het polysaccharide zorgt voor een efficiëntere nutriëntenopname. Uiteraard is de mate en snelheid van de respons van de plant afhankelijk van de plantensoort en variëteit, groeistadium en klimaatomstandigheden. Toediening van het product zorgt voor een eerdere afrijping van de eerste tros en een lagere plantbelasting in het begin van de teelt. Daarnaast kan het ook resulteren in een grovere eerste tros.
Nieuwe biostimulant
Het derde product in het tomatenconcept is de biostimulant VITACT® F dat bestaat uit een unieke combinatie van twee Bacillus spp. met lignosulfonaten. Deze zorgen voor meer fijne haarwortels en dus voor een bevorderde opname van voedingselementen. De aanbreng van deze voedingselementen heeft als gevolg dat de inworteling optimaler en sneller kan verlopen, de planten sterker zijn en in het algemeen een betere groei vertonen.
IMPULS TD®, toegediend aan het einde van de lente of voor een stressvolle periode, stimuleert de nutriëntenopname, wat resulteert in een betere wortelgroei en daardoor ook een betere bovengrondse plantengroei. Het toepassen van deze biostimulant resulteert in een verhoogde plantweerbaarheid: de plant is beter bestand tegen allerlei vormen van abiotische stress, waaronder hitte en suboptimale watergift. Daarnaast zorgt de toepassing van Trichoderma in de rhizosfeer voor een hogere biodiversiteit en een actiever bodemleven.
Automatisch scouten met Trap-Eye
Trap-Eye is een gezamenlijke en gepatenteerde innovatie van Biobest en PATS Indoor Drones Solutions. Het automatiseert de monitoring van vangplaten met witte vlieg, trips en mineervlieg volledig. Met 40 apparaten per hectare vormen ze samen een draadloos computervisienetwerk. Deze nemen foto’s van vangplaten met een door de teler bepaald interval, meestal een week. De foto’s worden verwerkt, waarbij de plaag en de nuttige punten worden geteld met behulp van een neuraal netwerk van kunstmatige intelligentie.
Trap-Eye neemt al het handmatige werk weg van het monitoren en tellen van de vangplaten, aangezien de foto’s naar de cloud worden gestuurd via een centrale hub waar Biobest-algoritmen de insectentellingen uitvoeren en vervolgens de teler voorzien van een rapport. Het biedt telers nauwkeurige scouting met hoge dichtheid en stelt hen in staat om IPM-programma’s op afstand aan te passen. Trap-Eye neemt daarmee de arbeidskosten weg, die gepaard gaan met het tellen van vangplaten en vermindert aanzienlijk het risico op overdracht van virussen en ongedierte door menselijk verkeer. Het tijdperk van het handmatig tellen van vangplaten kan zo verleden tijd worden.
Gecertificeerde biostimulant Biimore
Biimore van het Belgische Tradecor is een nieuwe ultra-efficiënte biostimulant met een ultralage dosering van 90-100 ml/ha. Dit is één van de eerste biostimulanten die een CE-registratie heeft. Het middel stimuleert het stofwisselingsproces in de plant waardoor topkwaliteit en maximale productiviteit kunnen worden bereikt. De biostimulant is geschikt voor een breed scala van gewassen in akker- en tuinbouw.
Bij een proef in appel door de Ljubiljana University in Slovenië was er 21% opbrengstverhoging, 4,9% hoger gemiddeld vruchtgewicht, 4,8% betere Brix en bevordering van de vruchtkleuring. Bij een tomatenproef in Quinto Vicentino (Italië) was er 6,4% opbrengstverhoging, 5% beter Brix en 10% meer rode kleuring.