“We hebben een mooie komkommerplant met een donkere kop en veel wortels in de steenwolpot binnengekregen van de plantenkweker”, zegt Tijn Aarts van Groentekwekerij ’t Bleekerven in Asten-Heusden.
Op 9 en 10 februari zijn op 6,5 hectare de komkommers van het ras Proloog (Rijk Zwaan) geplant. Op 24 februari en 3 maart de laatste 4,5 hectare. Hier worden naast het ras Proloog ook een halve hectare Springfield (Enza) en rassenproef geplant. Aarts: “In verband met onze afzet via BelOrta willen we in de rassenproef alle komkommerrassen hebben staan die in België mogen worden geteeld.”
Op de groentekwekerij vinden 2 traditionele komkommerteelten zonder belichting plaats. De eerste start in februari of maart en de tweede in juni of juli. Of er vanaf september nog een volledige derde komkommerteelt op de 11 hectare komt, is nog niet zeker. Het kan ook een herfsteelt trostomaten zijn, zoals afgelopen jaar. Een combinatie van derde komkommerteelt en herfstteelt tomaten is ook mogelijk.
Door het mooie weer was er een snelle doorworteling
Snelle doorworteling
De planten zijn meteen op de steenwolmat in de hangende teeltgoten gezet. “Door het mooie weer was er een snelle doorworteling.” De komkommers hebben na het planten een druppelbeurt van 100 cc gehad. De matten waren nog gevuld door het vooraf voldruppelen. In week 6 zijn aan beide korte zijden van de steenwolmat in de zak gaatjes geprikt, zodat de mat half leegloopt. In week 7 is aan een korte kant de zak geheel opengesneden voor drainage.
“De plant staat iets generatief. We proberen vegetatief te sturen. Als dan de scheut groter is dan de vrucht in het beginstadium weten we dat we op het vegetatieve zitten”, vertelt de jonge teler.
De komkommerplanten zijn in week 7 vastgezet met clippen vanaf het elastiekje bij het vijfde blad. “Daaronder maken we alles leeg. Vanaf het zesde blad tot aan de draad laten we alle vruchten zitten. Dat zijn ongeveer 22 bladeren en 17 vruchten.”
Warmte van de wkk’s
De spreiding in de aanplant van komkommers is gebaseerd op de warmte die de 3 wkk’s van ieder 1,6 MW kunnen leveren. Alleen de CO2 die de WKK’s produceren als ze draaien, wordt in de teelt gedoseerd. Voor energiebesparing is in de nacht het beweegbaar scherm gesloten. In de loop van ochtend gaat het scherm stapsgewijs openlopen.
De luchtingstemperatuur staat op 21 graden ingesteld en die loopt door tot een uur na zonsondergang
De komkommerteelt is gestart met de instelling van 19 graden op de dag en in de nacht. Bij zonnig weer loopt de kastemperatuur op naar 25-26 graden en mag dan op zonsondergang terugzakken naar 18 graden. “2 uur voor zonsondergang mag de temperatuur al aflopen naar 18 graden. De luchtingstemperatuur staat op 21 graden ingesteld en die loopt door tot een uur na zonsondergang.” In week 7 is de gemiddelde etmaaltemperatuur 19,5 – 20 graden. De maximumbuis is op 45 graden begrensd.
Afhankelijk van het weer is de eerste bloei in week 8. Na ongeveer een maand wordt eerste oogst verwacht.
Schoon starten
Na de herfstteelt trostomaten is de kas goed schoongemaakt en zijn de teeltgoten en de buisrail ingespoten met waterstofperoxide voor ontsmetting. Tijdens de teeltwisseling is de lege kas volvelds gespoten met Virkon tegen virussen, bacteriën en schimmels.
Luis al vroeg bestrijden
In week 8 zet de teler de roofmijt Neoseiulus californicus tegen spint uit en de roofmijt Amblyseius swirskii tegen trips en witte vlieg in 1 op de 8 planten. Dit herhaalt hij halverwege de teelt nog een keer. Om de week zet hij een mix van sluipwespen (Aphidius colemani, Aphidius ervi en Aphidius colemani) tegen luis uit. “De afgelopen jaren hebben we met de biologische gewasbescherming gezien dat we trips en spint goed onder controle kunnen houden. Vanwege het CABY-virus bestrijden we de luis al vroeg. Hoewel veel komkommertelers de luchtramen afgazen om de luis buiten te houden, doen wij dat niet.”
Auteur: Harry Stijger