Bart Danenberg heeft eind januari nog zo’n 1.100 ton sluitkool in de bewaring zitten. Dat zijn reguliere aantallen voor deze tijd van het jaar, geeft hij aan. “Het merendeel van de rode en witte kool zit in de koelcel. De kool die we in de ongekoelde loods hadden staan, is bijna weg.”
Danenberg is tevreden over de kwaliteit van de kool. “Ook de kwaliteit in de ongekoelde opslag is goed. Sluitkool opslaan buiten de koeling gaat prima. Zeker als je ’m mooi zuiver binnenhaalt, zoals dit seizoen. Dan kan de kool wel wat hebben. En de kwaliteit van het product is dit seizoen sowieso goed, als gevolg van de warme, droge zomer. Hierdoor was de schimmeldruk beduidend lager en dit kwam de kwaliteit duidelijk ten goede.”
Kostenstijgingen opvangen
Danenberg is ook tevreden over de afzet. Het product gaat goed weg, tegen prima prijzen, geeft hij op 30 januari aan. “De witte kool in de grovere maten brengt 35 cent per kilo op inclusief verpakking, bij de fijnere maten is dat 48 cent per kilo inclusief verpakking. Normaal ligt de prijs bij de grovere maten in deze periode op 20 tot 25 cent, dus dat is heel netjes. Tegelijkertijd hebben we die goede prijs ook wel nodig, om alle kostenstijgingen te kunnen opvangen.”
Ook de rode kool is de laatste weken goed aan de prijs. “Voor de grovere maten beuren we zo’n 40 cent per kilo inclusief verpakking, bij de fijnere maten is dat 48 cent. Bij de rode kool zijn de goede prijzen extra mooi meegenomen, aangezien we hier ook minder kilo’s konden oogsten als gevolg van de droogte. Normaal oogsten we zo’n 100 ton per hectare, dat was afgelopen seizoen slechts 70 ton.”
Vraag vanuit West-Europa
De goede prijzen zijn volgens Danenberg, die zijn product afzet via Tuindersbelang in Warmenhuizen, vooral te danken aan de tegenvallende oogsten in andere delen van West-Europa. “Op veel plekken had de droogte grote impact. Hierdoor is er behoorlijk wat vraag vanuit Frankrijk, Italië, Spanje en Engeland. Dat zet de basis voor onze prijs. De vraag vanuit Polen blijft momenteel nog wel wat achter. Maar de echte ‘koolmaanden’ moeten nog komen; vanaf april wordt het pas echt spannend.”
Zorgen over trips
Danenberg plant komend seizoen rond Dirkshorn zo’n 27 hectare rode en witte kool aan; een vergelijkbaar areaal als afgelopen jaar. Ook qua rassen zijn er nauwelijks veranderingen. “Wel gaan we de witte kool voor de bewaring weer iets later planten, vanaf half mei tot begin juni. Op die manier hopen we nog wat extra vluchten trips te kunnen omzeilen.”
“Trips is met afstand het grootste probleem in sluitkool, zeker in de witte kool. Ik houd mijn hart vast als Movento en Batavia er over enkele jaren uitgaan. Dat zal een gigantische aderlating zijn; deze middelen vormen de basis voor onze tripsbestrijding. Ik vrees dat we ons areaal dan met zo’n 25% zullen moeten inkrimpen. Op het juiste moment oogsten wordt dan namelijk crucialer dan ooit. Laat je de kool te lang staan, dan slaat de trips genadeloos toe. Kortom: je hebt geen enkele marge meer.”
Auteur: Ank van Lier