Jaap Bos in Nieuw-Beijerland (Zuid-Holland) oogst tot half februari spruiten en dan zit het seizoen erop.
Bos toont zich begin februari tevreden over het eindresultaat. “Ook al mag je dat als teler misschien niet te snel zeggen. Het was geen topseizoen, de prijzen waarin gemiddeld. Maar al met al hebben we er wel wat aan kunnen verdienen en dat ondanks de stijgende kosten waar we mee te maken hebben. Qua productie schat ik dat we over heel het seizoen bekeken gemiddeld rond de 28 ton per hectare uitkomen. Dat is niet slecht, zeker niet gezien de warme, droge zomer die we gehad hebben, en het lange oogstseizoen vanaf 1 augustus.”
Vorstschade
De vorst in december had wel zijn gevolgen. “Ja, die heeft wel schade aangericht. Daarna werden de spruiten ook versneld grauw en gele buitenblaadjes. Dan krijg je ook meer afval bij het sorteren . Alle rassen hadden wel last van dat versnelde verouderingsproces.”
Sorteerproces
De sorteringsverhouding is wat aan de fijne kant. “We zouden liever meer B’s willen hebben, want die worden beter betaald. Maar een wat fijnere spruit ligt ook wel in de lijn van Albarus. Ik moet wel zeggen dat we door onze manier van verwerken met een optische voorsorteerder op de plukker en een Sproutcam bij het sorteren alles hebben kunnen oogsten, en kunnen verkopen. Door op deze manier te sorteren, gaat er geen spruit verloren, ook niet bij mindere partijen. Handmatig is dat bijna onmogelijk, het kost ook veel meer tijd en dan nog sorteer je ze niet zo netjes als machinaal. Dat heeft ook invloed op het resultaat aan het einde van het seizoen. Alles wat over de sorteerder is gegaan, is ook daadwerkelijk verkocht.”
Gele buitenblaadjes
Op 1 februari oogst Bos in Albarus, daarna volgt nog het ras Hemera. “In Albarus zie je wel wat gele buitenblaadjes op de spruiten. Dat komt omdat het gewas fysiologisch al wat ouder is door de groeiomstandigheden in de zomer met veel zonuren en hoge temperaturen en de relatief hoge temperaturen in de winter. Het is iets wat de laatste drie tot vier weken al speelt. In Hemera zit het wel minder dan in Albarus.”
Bijbemesting
De rassen die er nog staan, kregen in januari nog 100 tot 150 kilo KAS-Zwavel (24% N, 12% SO3). “Bij de late rassen ben je altijd voorzichtig, want krijg je nog vorst dan worden ze daar door die bijbemesting nog gevoeliger voor. Achteraf kan ik zeggen dat we wel iets meer hadden mogen strooien, maar ja, dat is achteraf altijd makkelijk.”
Uitdaging witte vlieg
In december voerde Bos nog een behandeling uit tegen schimmels. “Dat was uit voorzorg, ook door het toen nog redelijk warme weer. Als het echt koud wordt, stopt de ontwikkeling, maar nu bleef dat zo’n beetje door sudderen.” Met name witte vlieg vormt op gebied van gewasbescherming een knelpunt. “Met het huidige middelenpakket en gezien de ziektedruk zijn insecten en schimmels dit seizoen beheersbaar gebleven, maar witte vlieg is echt een uitdaging.”
Flexibel oogstschema
De planning was om tot en met week 8 te oogsten, Bos verwachtte op 1 februari dat de spruitenplukker in week 7 al voor het laatst aan het werk zal zijn. “We zijn nu aan het doseren bij het plukken om het zo lang mogelijk vol te houden. We stemmen wel met onze afnemer per week af wat we gaan leveren, maar wij hebben geen vaste leveringscontracten. Daarom zijn we wat flexibeler in ons oogstschema. Als de prijzen wat omhoog gaan, kunnen we daar nog op inspelen. Met wat er nu nog staat tegen het einde van het seizoen, kun je daarin ook nog iets meer risico nemen.”
Auteur: Stan Verstegen