Doorgaan naar artikel

‘We kiezen voor het eerst voor drie doorteelten aardbei’

“Dit is de eerste keer zolang ik glasaardbeien teel, dat we geen verse teelt planten. We hebben ervoor gekozen de drie planting van augustus alle drie als doorteelt aan te houden”, geeft Jack Hereijgers in Zundert aan.

De keuze van Herijgers heeft alles te maken met de energieprijzen. “Een verse teelt is daardoor gewoon niet rendabel te krijgen.”

4 kilo per vierkante meter

De drie plantingen die er nog staan, zijn van het ras Elsanta. Ze werden op 8, 11 en 15 augustus geplant. De oogst liep van half september tot 10 december. “We zijn uitgekomen op zo’n 4 kilo per vierkante meter. Dat is minder dan dat we gewend zijn, meestal halen wij wel 4,5 kilo. Ik hoor wel eens van collega’s dat die veel hoger uitkomen, maar daar heb ik dan mijn twijfels bij.”

Ook de prijs was, net als in het voorjaar, niet om over naar huis te schrijven. “Nee, al met al, was de prijsvorming over 2022 maar zwak, terwijl we juist nu goede prijzen nodig hebben, vanwege alle hogere kosten zoals energie.”

Alles was erop gericht om jaarrond te oogsten, nu kiezen we ervoor om vier maanden geen aardbeien te hebben

Start met verwarmen

De planten hebben zo’n 400 tot 550 koude-uren opgedaan. “Vanaf eind volgende week beginnen we in de vroegste planting met verwarmen”, aldus Hereijgers op 1 februari. “In de loop van een week doen we dat dan bij de andere twee plantingen.”

Het streven is om ergens tussen 1 en 10 april weer aan het plukken te zijn. “Dit is een heel andere teeltstrategie dan we jaren hebben gevolgd. Alles was erop gericht om jaarrond aardbeien te oogsten, nu kiezen we ervoor om vier maanden geen aardbeien te hebben. En we moeten nu wel beginnen met verwarmen, want we moeten natuurlijk wel aan het oogsten zijn voordat de aanvoer vanuit de stellingteelten buiten op gang begint te komen. Als er geen heel gekke dingen meer gebeuren rond de gasprijzen, houden we vanaf nu ook ons normale teeltregime aan. Ik verwacht dat de prijzen wel stabiel zullen blijven, maar je weet natuurlijk nooit wat voor plannen ze in het Kremlin nog hebben en tot wat voor effecten dat nog leiden kan.”

Knoppen op hoogte

Om de knoppen op hoogte te krijgen heeft tussen half december en 10 januari de verwarming wel op een laag pitje aangestaan. “Ze zitten nu op 8 à 9 millimeter. Dat is ook nodig, anders halen we het niet om begin april aan het oogsten te zijn.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin