In een top 11 van oplossingen voor voedselverspilling te staan de kruidenbuiltjes van Greenpod Labs op 1. Een zakje dat tomaten, peren en ander vers spul langer goed houdt.
Als onnozele consument heeft u ze vast ook weleens gezien, bijvoorbeeld in de schoenendoos met een nieuw paar schoenen: kleine zakjes met daarop de tekst ‘silicagel’ en ‘throw away’ en ‘do not eat’. Alleen al door die laatste waarschuwing vond ik ze altijd een beetje eng. Maar het schijnen een soort vochtvretertjes te zijn en dat schijnt dan weer goed te zijn voor het behoud van die schoenen.
De soortgelijke zakjes van Greenpods Lab zouden in verpakkingen met fruit of groente moeten gaan opduiken. En dat zou dan goed zijn voor de houdbaarheid van het verse product. Het principe daarbij is wat ingewikkelder dan een gelletje dat vocht opneemt. De plantenextracten in de zakjes beschikken over signaalmoleculen, die communiceren met bijvoorbeeld de tomaten of de peren in de krat of doos. Nog voordat de tomaten door bederfveroorzakende omstandigheden aangetast raken, slaan de planten in het buideltje al alarm: pas op jongens, zet je schrap!
Planten waarschuwen planten
Planten die elkaar waarschuwen voor bedreigingen – insecten, schimmels, rot – het is een inmiddels breder bekend en geaccepteerd fenomeen. De Indiërs van Greenpod hebben onderzocht welk kruidenmengsel het beste communiceert met welke fruit- of groentesoort. Het is een mooie vinding, maar tegelijk lijkt het ook wel een beetje al te mooi?
Opboksen tegen koeling
Al te mooi en in Europa misschien ook niet zo nodig. Bij ons wordt dit probleem bovendien al zeer algemeen aangepakt met koeling. In hun eigen land India is de koelketen veel gebrekkiger en vaak ook een te duur middel. Daar zien de mannen van Greenpod dan ook eerder een markt ontstaan voor hun zakjes, die de daar zeer grote voedselverliezen in de keten kunnen verminderen. Eén zakje is al genoeg voor 20 kilo groente of fruit. Het mengsel dat mango’s langer goed houdt kost € 1,20 pr zakje. Voor druiven kost het 46 cent, en voor tomaten maar 23 cent. Misschien toch eens het proberen waard.