De kruiddampen van het vuurwerk rond de jaarwisseling liggen alweer even achter ons. Ik wens alle betrokkenen in de zachtfruitsector desondanks alsnog een gezond lijf en een gezond bedrijf toe! Daar kan juist ook de Nederlandse consument aan bijdragen.
Op de landelijke Aardbeiendag van 11 januari 2023 was een groot deel van ons programma gewijd aan marktvraagstukken. Marktexpert Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis gaf aan in hoeverre de hoge inflatie de aardbeienconsumptie gaat raken in 2023. Er is in 2022 weliswaar meer gekocht per koper (+5%), maar er waren minder kopers (-3%).
Jongeren worden ware aardbeienliefhebbers
Hoe zorgen we ervoor dat meer Nederlandse consumenten dan toch zachtfruit gaan en blijven eten? Positief is de constatering dat jongere consumenten ware aardbeienliefhebbers aan het worden zijn. Dat biedt perspectief, ook voor een jaarrondteelt, want als de jeugd ergens maar weinig besef van heeft, dan is het van seizoensproducten.
Gezondheidsbommetjes
Als we willen dat iedere Nederlandse consument meer van onze eigen aardbeien gaat eten, moeten we ze ook prominenter vertellen dat het echte gezondheidsbommetjes zijn. Dat was tijdens de Aardbeiendag ook de boodschap aan de sector van Rob Baan van Koppert Cress. Ellaginezuur zit volop in aardbeien. Inmiddels is bewezen dat deze stof bijdraagt aan het verhogen van de weerstand tegen ontstekingen.
Ook hardfruit hing afgelopen najaar in de boomgaard te rotten aan de boom, omdat er geen afzet was. Dit is onverteerbaar
Fruit van elders
Het is me al een tijdje een doorn in het oog dat supermarkten fruit van elders in de schappen leggen, terwijl we volop heerlijk fruit uit eigen land beschikbaar hebben. En dat geldt niet alleen voor zachtfruit. Ook hardfruit hing afgelopen najaar in de boomgaard te rotten aan de boom, omdat er geen afzet was. Dit is onverteerbaar! Waarom voor bijna dezelfde prijs aardbeien of ander fruit uit Spanje kiezen, als tijdens het seizoen ook de lekkere appels, peren, aardbeien, frambozen en bessen uit Nederland zelf beschikbaar zijn?
Torenhoge brixwaarden
Ik durf te beweren dat onze telers heel lekkere aardbeien, frambozen, bramen en bessen telen van een superieure kwaliteit. Ik heb de brixwaarden gezien die torenhoog waren. De tijd dat smaakvol fruit alleen uit de zuidelijke regionen van Europa kwam ligt achter ons. Dat geldt ook voor uiterlijk en houdbaarheid. We zullen nog veel meer moeten promoten dat we van eigen bodem vrijwel jaarrond lekker, veilig en duurzaam zachtfruit produceren. Consumenten moeten voor eigen Nederlands fruit gaan.