Doorgaan naar artikel

‘Natte en donkere weer niet goed voor bladgewassen’

“Door de vele regen trekt het water van het land de kas in. De grond in de buitenste kap is verzadigd en de planten staan met hun wortels in het water”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.

De winterpostelein staat er goed op, maar de oogst loopt vertraging op. Door de vorstweek in december en het donkere weer groeit het gewas langzaam. “In de week voor kerst was er veel vraag naar winterpostelein. Ondanks het kleine gewas hebben we toen veel geoogst.”

In week 3 is de winterpostelein nog niet oogstbaar. Buitendijk: “We willen wel oogsten, omdat de prijs € 6 tot € 7 per kilo is. Zodra we maar een halve kilo per m2 kunnen oogsten, doen we dat. Bij die hoge productprijzen is dat lonend. Zodra er meer aanbod van dit kleine product komt, zakt de prijs weer snel naar een paar euro per kilo. Dan is het bij een lage opbrengst niet meer rendabel.”

Na een week met zon en de luchtramen van de kas dicht, groeit de winterpostelein sneller en is er een goede oogstopbrengst. Plekjes met zwarte ‘pootjes’ komt de teler niet meer tegen.

De bosjes hebben een mooie donkergroene kleur zonder geel blad

Selderij bevroren geweest

De selderij is nu wel oogstbaar. Het gewas is nog aan de kleine kant. De kwaliteit van het product is goed. “De bosjes hebben een mooie donkergroene kleur zonder geel blad.” Wel is er een enkel geel lobbladje dat bij het bossen eraf wordt gehaald.

Het selderijgewas heeft met de vorst in december bevroren gestaan. “Buiten is het -7 graden Celsius geweest. In de kas is het dan -5 graden. Voor een week vorst hebben we er geen acryldoek overheen getrokken. Voor het gewas is dat slecht als het eronder vochtig wordt. Want dan gaat het gewas rotten, zeker in de winter”, aldus de bladgewassenteler.

In sommige bosjes komt de teler een enkele luis tegen. In de winter spuit hij niet tegen luis met Pirimor, omdat het voor een goede werking 20 graden in de kas moet zijn. “We stoken niet. Dus halen we die temperatuur niet en zou het verloren geld zijn.”

Veel peterselie weggooien

De peterselie doet het niet goed. Buitendijk: “Dit gewas heeft een behoorlijke tik gehad door de vorst. Peterselie kan minder goed tegen vriezend weer dan selderij. We moeten heel veel planten weggooien, omdat de harten zwart zijn geworden en wegrotten. Dat komt doordat de peterselie tijdens de vorst geen water opneemt, waardoor de harten uitdrogen. Het blijft een moeilijk te telen gewas in de winter.”

Raapstelen en boskroten

In de winter wordt iedere 3 weken 250 m2 raapstelen gezaaid. Ondanks dat er steeds is gezaaid, lag de oogst na kerst 3 weken stil. “We hebben net als bij de winterpostelein moeten wachten op de zon, want bij regen en donker weer groeit het langzaam. Hierdoor liggen we achter met de oogst. En dat is jammer, want er is vraag vanuit de handel”, vertelt de teler.

Eind week 2 is 700 m2 boskroten gezaaid. “Dit is eenmalig, omdat we eind mei of begin juni, als de oogst hiervan begint, ook nog veel boswerk van de andere gewassen hebben.” De boskroten zijn breed op rijen met 50 centimeter afstand gezaaid. Hierdoor kan de teler er goed doorheen lopen om iedere week de grootste boskroten eruit te halen. Zo kan het oogsten wel een paar maanden doorgaan.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Edwin Buitendijk

is teler van bladgewassen in Ridderkerk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin