Doorgaan naar artikel

RoDeKo-beurs richt zich op mechanisatie, data en bodembeheer

Volautomatische plantmachines, de FieldMate van Smartfarm en volop aandacht voor bodembeheer. Dat waren de opvallende zaken op de RoDeKo-beurs afgelopen weekend in Kolhorn.

Op de beurs van Telersvereniging RoDeKo (rode en Deense kool) bij Jimmik in het Noord-Hollandse Kolhorn stonden drie aanbieders van volautomatische plantmachines. Na Nanne Kooiman en Agri Evolutions doet nu ook TTS-Transplanter met een lichtere machine zaken boven het Noordzeekanaal.

Sensoren hulpmiddel bij bestrijding schimmels

Nieuw op de beurs was Smartfarm met de FieldMate-sensor die inmiddels bij broccolitelers is ingeburgerd. Deze sensor is een hulpmiddel bij beslissingondersteunende systemen voor bestrijding van vooral schimmels. “De sensoren verzamelen gegevens op de plek waar dit het belangrijkst is, precies tussen de planten”, vertelt de leverancier.

De metingen van het gewasklimaat blijken sterk te verschillen van gegevens die gangbare weerstations regionaal verzamelen. “De exacte en onafhankelijke verzameling op ultralokaal niveau stelt ons in staat de juiste informatie te verstrekken die nodig is om de beslissingen te nemen.”

Telers doodrongen van belang bodemgezondheid

In de mechanisatiehoek vielen nieuwe wiedelementen op, naast ploegen en mulchers om land zorgvuldiger te bewerken en/of te behandelen. Loonwerker Blankendaal kwam Bokashi promoten als verbeteraar van bodembiologie. W.N. Kramer BV uit Burgerbrug vroeg aandacht voor het project Vitalieit voor Land en Plant.

Panelen, folders en flyers in de stands bij gangbare leveranciers informeerden bezoekers over natuurlijke meststoffen, sporenmeststoffen, kruidenextracten en groeistimulatoren. Volgens een aanwezige plantenleverancier is anders dan vijf jaar geleden nu wel 80 tot 90% van de telers ervan doordrongen dat de bodem als eerste aandacht verdiend om problemen in de toekomst te voorkomen.

Automatisch kooloogsten in versnelling

Bij loonbedrijf Gebr. Nannes uit Warmenhuizen schaarden de aanwezigen zich rond de TV en een kist met automatisch geoogste kool. De video op de TV toonde de voor kool aangepaste Grimme ASA-lift in werking bij twee grotere koolbedrijven uit de regio.

Volgens Jan Kees Nannes gaat het boven verwachting. De rijen kool staan op 50 centimeter en de machine gaat hier goed doorheen. De drukband voert de kool naar een lopende band die twee keer de hoek omgaat. Personeel haalt de kool van de band om met de hand in de kist te leggen.

“Er treedt geen beschadiging op. Bij platte kool is dit zelfs een verbetering ten opzichte van met de hand oogsten. Komend jaar gaan we het ook in spitskool proberen.” Nannes sluit niet uit dat aan een 2-rijige oogster gaat worden gewerkt voor deze rij-afstand.

Bekijk meer

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin