Doorgaan naar artikel

‘Goede voornemens: met plezier winst maken’

Allereerst de beste wensen voor 2023. Dat het een vrolijk jaar mag worden met de juiste opbrengsten. Ons bedrijf heeft als motto ‘Met plezier winst proberen te maken’, ook komend jaar.

Als je plezier voorop zet, dan zijn er al veel goede voornemens benoemd. Dan gaat het alleen nog om winst maken. Dat is vanzelfsprekend, want zonder winst is het moeilijk om plezier in je ondernemen te hebben. Alleen winst maken gaat niet van de ene op de andere dag. In deze onvoorspelbare tijden is het soms ook lastig winst te genereren.

Dure energie, hoge inkomens?

We zagen in 2022 de energieprijzen enorm stijgen. Wat dan wel vreemd is, is dat de hoogste verdiensten in onze sector in de glastuinbouw gemaakt zijn. https://www.gfactueel.nl/topinkomen-glasgroenten-vertelt-het-halve-verhaal/ Overigens ging het in 2022 over het algemeen supergoed, als ik de ‘LEI-cijfers’ geloven mag. Fruit was wel dramatisch https://www.gfactueel.nl/inkomens-hardfruittelers-onder-de-nullijn/ en vollegrond ging er een derde op achteruit. https://www.gfactueel.nl/inkomen-van-telers-vollegrondsgroente-een-derde-omlaag/ Juist twee sectoren die minder direct te maken hebben met energiekosten.

Doe in 2023 dus hetzelfde, alleen lach er wat meer bij!

Als ik polls lees over de situatie van onze glascollega’s is die over het algemeen zeer negatief. Stoppen is bijna het toverwoord, maar dat strookt niet met de behaalde verdiensten. Samenvattend: als je kijkt naar het genoemde motto, dan is dat voor de meeste agrarische ondernemers een makkie. Doe in 2023 dus hetzelfde, alleen lach er wat meer bij!

Geven en nemen, ook bij stikstof

Als geboren katholiek kreeg ik vaak te horen ‘voor wat hoort wat’ of ‘geven is nemen’. Er wordt van ons agrariërs de komende jaren veel gevraagd, dan zou je ook wat moeten geven.

Begin 2022 was ik op een bijeenkomst van agrariërs. We waren met zo’n vijftig mensen, de meesten boer. Ik vertelde dat als we wat geven, we ook iets terugkrijgen en had het volgende voorstel. Er stoppen iedere dag twee à drie collega’s, een groot deel boer. Dat gaat op natuurlijke wijze. Ik zei: “Verkoop je fosfaatrechten aan de regering en eis dat een deel voor de sector behouden blijft en een deel vernietigd wordt om stikstofuitstoot te verminderen.” De grote zaal was ineens spreekwoordelijk te klein, hoe kon ik dat nou voorstellen?

Zo verplaatsen we de stikstofproblemen en hebben we geen mogelijkheden meer collega’s die in de problemen zitten te helpen

Bijna een jaar later verkopen we onze rechten aan het bedrijfsleven. Zo verplaatsen we de stikstofproblemen en hebben we geen mogelijkheden meer collega’s die in de problemen zitten te helpen. Waaraan ik nog wil toevoegen dat wij helemaal geen stikstofprobleem zien! De natuur verandert altijd door de jaren heen. Dat er op de hei te veel gras groeit, komt waarschijnlijk omdat daar geen schapen meer grazen, omdat dat te veel geld kost.

Veel plezier in 2023!

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin