Duitse teeltkoepel waarschuwt voor krimp groententeelt, maar brengt groeicijfers.
Lastige marktomstandigheden en overheidsbeleid zorgen voor een krimp van de Duitse groenteteelt. Dat zegt Christian Ufen, voorzitter van de Duitse vakgroep groenteteelt van de tuinbouwkoepel ZVG. Ufen zegt dat in het jaarverslag van ZVG (Zentrallverband Gartenbau).
De gemoedstoestand van Duitse groentetelers was in juli op een dieptepunt. In een Duitse peiling van het ondernemersklimaat bleek in juli dat ondernemers terugvielen naar het vertrouwen ten tijde van het coronatijdperk. De telers konden door de oorlog in Oekraïne en algehele inflatie geen kostencalculatie maken voor hun eigen bedrijf. Kosten voor energie, verpakkingen, meststoffen en logistiek liepen te snel op. Toen ook droogte toesloeg in de zomer, werd het dieptepunt bereikt.
Stevige overheidsmaatregelen
Daarbovenop kwamen overheidsmaatregelen en arbeidskrapte, zegt Ufen. “De Duitse overheid besloot tot vermindering van de federale subsidies voor landbouwongevallenverzekeringen, wat vooral de bedrijven met veel werknemers belast. Daarnaast waren er lokale tekorten aan seizoenarbeiders. Het is dus niet verwonderlijk dat het teeltareaal groenten in Duitsland is afgenomen.” Ufen maakt in zijn bijdrage aan het jaarverslag geen melding van de Duitse energiecompensatie voor bedrijven. Over die Duitse maatregelen is ZVG tevreden.
Productiecijfers wijzen niet op daling
Toch blijkt uit de sectorcijfers van ZVG nog niets van een krimp van de Duitse groenteteelt. Het totaal areaal vollegrondsgroenteteelt en glasgroenteteelt steeg in 2022 (zie tabel).