Doorgaan naar artikel

‘Bataat gaat redelijk goed weg’

Pieter Verschure uit Aarle-Rixtel had voor 1 november al zijn bataat in de bewaring zitten. Sindsdien zijn zo’n 1.500 kisten geleverd en hij heeft nu nog eenzelfde aantal staan. “Deze gaan de komende maanden weg. In juni moet alles zijn afgeleverd”, geeft Verschure op 2 januari aan.

De Brabander leverde zijn bataat, van de rassen Covington, Beauregard en Bellevue, de afgelopen maanden vooral aan de industrie. Deze verwerkt het product tot puree en friet. “De prijzen hebben we vooraf vastgelegd. Daarover hebben we geen klagen, ondanks dat de bewaarkosten natuurlijk wel gestegen zijn. Wel namen de bedrijven iets minder af dan ik had verwacht. Dat had vooral te maken met het feit dat er behoorlijk wat aanvoer was vanuit Zuid-Europa. Maar al met al klaag ik niet over de afzet tot nu toe; het product gaat redelijk goed weg.”

Aanvragen vanuit versmarkt

Verschure hoopt de komende maanden meer bataat te kunnen gaan leveren voor de versmarkt. De combinatie van levering aan de versmarkt en de industrie levert volgens hem namelijk het beste rendement op. “Er komen nu ook wel wat aanvragen binnen vanuit deze hoek. Maar er moet wel een goede prijs tegenover staan. Leveren voor de versmarkt is namelijk behoorlijk bewerkelijk: je moet het product wassen, verpakken, et cetera. En bij ons gaat dat nog allemaal handmatig. We overleggen nu overigens met een afnemer of we de bataat eventueel kunnen borstelen in plaats van wassen. Dan is het product minder aan slijtage onderhevig en is er minder kans op schimmels.”

Verschure oriënteert zich daarnaast op andere afzetmogelijkheden. Zo heeft hij bijvoorbeeld contact met een fabrikant van hondenvoer. “Hierin past bataat ook prima. Maar we zijn nog niet tot concrete afspraken gekomen.”

Het bewaren gaat ons steeds beter af; wat dat betreft hebben we de laatste jaren flinke stappen gezet

Goede kwaliteit

De kwaliteit van de bataat is momenteel prima. “Het bewaren gaat ons steeds beter af; wat dat betreft hebben we de laatste jaren flinke stappen gezet. Onder meer door het droge stofgehalte op te krikken; dat ligt nu rond de 20 procent. Ook heb ik afgelopen seizoen geëxperimenteerd met bijbemesting met spoorelementen. Hoewel ik de proeven nog moet analyseren, heb ik wel het idee dat dit de bewaarbaarheid van het product ten goede komt.”

Markt in ontwikkeling

Inmiddels treft Verschure ook voorbereidingen voor komend seizoen. De onderhandelingen met afnemers lopen al, daarnaast gaat hij komende maand zijn planten bestellen. “Van bepaalde rassen willen we ook zelf planten gaan maken. Ik streef ernaar om minimaal 100 hectare te planten. Afgelopen seizoen was dat 75 hectare, doordat we niet voldoende planten konden krijgen. Maar de markt voor bataat is volop in ontwikkeling en biedt veel potentie. Het product wordt steeds bekender en ook steeds meer gegeten.”

Nieuwbouw

Om verdere stappen te zetten, wil hij een nieuwe loods gaan bouwen voor de bewaring en verwerking van bataat. In deze loods moet onder meer een was- en drooginstallatie, een sorteerder en een verpakkingsmachine komen. “Dat maakt het leveren voor de versmarkt een stuk eenvoudiger voor ons. Maar het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor de nieuwbouw verloopt erg traag. Ik had eigenlijk gehoopt vorig jaar al aan de gang te zijn in de nieuwe loods, maar er zit weinig schot in. Uitermate frustrerend.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Verschure

bataatteler in Aarle-Rixtel

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin