Van een grote lijst klimaatmaatregelen zijn consumenten minder bezorgd over de maatregel voor kassen.
Dat blijkt uit het TNO-rapport ‘Burgers over klimaatbeleid: een onderzoek naar zorgen en oplossingen’.
Consumenten hebben vooral zorgen over verkleining van de veestapel en de overstap naar aardgasvrij, maar ook over stimulering van de hybride warmtepomp. Over de geplande belastingmaatregel voor de glastuinbouw zijn relatief weinig consumenten bezorgd. Vanaf 2025 gaat het verlaagde tarief voor ketelgas verdwijnen en wordt de WKK-vrijstelling beperkt tot elektriciteitsproductie voor netlevering.
De impact van de maatregel voor glastuinbouw is ook nog helemaal niet duidelijk. Voor consumenten niet, maar ook voor de overheid niet. Het ministerie komt begin 2023 eerst met een impactanalyse van de maatregel. Dan pas weet de overheid hoe hard deze maatregel de glastuinbouw raakt.
Zorg financiële gevolgen
Bij een deel van de ondervraagde consumenten speelt wel de zorg dat de geplande belastingmaatregel financiële consequenties zal hebben voor glastuinbouwbedrijven, maar de maatregel staat niet in de top 14 van maatregelen waarover zorgen bestaan. Een CO2-heffing voor industrie staat hoger in de zorgenlijst. Consumenten vrezen dat producten uit de industrie alleen maar duurder worden. Het opslaan van CO2 scoort ook relatief hoog.
Niet veel zorgen
Alleen bij de maatregelen ‘verkleinen veestapel’, de ‘overstap naar aardgasvrij’ of ‘stimulering hybride waterpompen’ zijn consumenten vaker bezorgd dan onbezorgd. Bij het verkleinen van de veestapel vrezen consumenten dat de boerencultuur verdwijnt en dat vlees duurder wordt.
De overstap naar aardgasvrij wordt niet begrepen, omdat andere landen juist aardgas gaan invoeren. Een hybride waterpomp maakt geluid, werkt niet altijd goed en maakt mensen te afhankelijk van elektriciteit, melden consumenten volgens het onderzoek.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/