Gewasbeschermingsmiddelen spuiten met een drone is voor de meeste agrarische bedrijven nog toekomstmuziek. Enkele Duitse wijnmakerijen zijn dat stadium voorbij. Drone-spuiten is voor hen noodzaak op momenten dat spuiten met een trekker niet kan.
Wijnmakerijen Heitlinger en Burg Ravensburg in Duitsland spuiten momenteel met een drone om hun wijnstokken en druiven te beschermen. Hierdoor wordt bodemverdichting voorkomen en kunnen ze op elk moment aan de slag. Dat is specifiek aan de orde als door langdurige regenval en het met een trekkerspuit niet meer lukt op hellingen te rijden.
Onbeschermd
Patrick Jacklin is een van de 3 dronepiloten in het bedrijf. “In 2021 hadden we tijdens het spuitseizoen voortdurend lange regenperiodes legt hij uit. Doordat we niet altijd met de trekkerspuit vaan de gang konden, waren de wijnstokken regelmatig onbeschermd voor schimmels. Daardoor bleef de productie beperkt tot 40% van de normale productie
Testen
Na de oogstderving in 2021 besloten Heitlinger en Burg Ravensburg dit jaar mee te doen aan een testprogramma om te gaan spuiten met een drone. De technologie is vanaf afgelopen mei toegepast in samenwerking met het Duitse staatsonderzoeksinstituut voor wijnbouw en fruitteelt. “Dit seizoen was de drone niet per se nodig omdat de schimmeldruk niet zo hoog was”, aldus Jacklin terugblikkend, “maar het was een goed jaar om te testen.”
120 hectare aan wijngaarden
Het wijnhuis, een van de grootsten van Duitsland, heeft 120 hectare aan wijngaarden. De drone werd ingezet op 10 hectare op met steile hellingen, met een stijgingspercentage van meer dan 30%. In Duitsland mogen spuitdrones tot nu toe alleen worden gebruikt in gebieden met dit type hellingen.
2 piloten
Het bedrijf gebruikt een DJI Agras T30. Inclusief 4 batterijen kost deze ongeveer € 25.000. Om verzekeringstechnische redenen dienen er altijd 2 piloten aanwezig te zijn. Het bedrijf is ook verplicht om een extra verzekering af te sluiten voor de drone.
30 liter
De batterijen gaan ongeveer 15 tot 20 minuten mee. Met de vloeistoftank van 30 liter gaan de accu’s meestal 2 volle tanks mee. De vluchtplanning en het instellen van de vlucht- en spuitparameters gebeurt op een tablet van de afstandsbediening. Ook de strooihoeveelheid, de straalsoort en de vliegsnelheid kunnen worden ingesteld. De gegevens worden radiografisch naar de drone verzonden. Vluchtplannen worden in de software opgeslagen en kunnen op elk moment worden opgevraagd.
Bedekking
De drone werkte beter dan verwacht. “In het begin waren we sceptisch. We wisten niet hoe dichtbij we konden komen met de drone. Met een trekkerspuit spuit je ook op de zijkanten en onder het gewas. Maar met een drone benader je de wijnranken van bovenaf. Maar omdat de drone een vrij fijne nevel produceert, kregen we een volledige een mooie bedekking op het blad en de wijnstokken.”
Storing
Hoewel drones autonoom kunnen vliegen, hebben ze ook een piloot nodig om te helpen bij de navigatie, legt Jacklin uit. “In een wijngaard heb je altijd draden en er is veel metaal, dus de radar kan in de war raken. Het zou kunnen denken dat een metalen paal de grond is en stoppen met vliegen. Dan moet je hem opnieuw kalibreren. Je moet erbij zijn, met de afstandsbediening in je handen. Maar meestal doet hij al het werk zelf.”
Regels zijn grootste barrière
Heitlinger & Burg Ravensburg behoort tot een kleine groep bedrijven die in Europa een spuitdrone aan het testen is. Volgens een rapport van Wageningen University and Research (WUR) is het gebruik van spuitdrones in de EU nog niet echt van de grond gekomen.Er wordt momenteel een beperkt aantal tests uitgevoerd in de EU, waaronder in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en België. Uit de analyse blijkt dat wet- en regelgeving de belangrijkste barrière vormen. Volgens het onderzoek kan de wijdverbreide acceptatie van sproeidrones worden versneld door regelgeving te voorzien van een duidelijke tijdlijn. Om de sector hierop voor te bereiden zou bijvoorbeeld het sproeien van groene- of biologische middelen, en het strooien van zaad of kunstmest en andere niet-chemische toepassingen versneld kunnen worden toegestaan.
Bron: Future Farming 2 december 2022