‘Als we morgen kunnen planten, beginnen we ook meteen’
“We wachten op het nieuwe seizoen”, vertelt Jos Timmermans in Ittervoort over zijn venkel. Van vroeg tot laat teelt hij het ras Solaris, in de zomer aangevuld met Orion. “Om de oogst te spreiden; dus als risicospreiding.”
‘Telen van vroeg tot laat’, is letterlijk te nemen. “De planning is gelijk aan die van vorig jaar, als die uitkomt ben ik volgende week zaterdag (18 februari) aan het planten”, aldus Timmermans op woensdag 8 februari, “maar dat zit er deze keer waarschijnlijk niet in. We hebben al overleg gehad met de plantenkweker, de planten blijven daar nog even staan. Ze groeien dan wel een stukje door, maar dat hoeft niet problematisch te zijn.”
Gokteelt
Heel vroeg planten heeft wel het risico in zich dat de oogst geheel of gedeeltelijk in het water valt. “Noem het een gokplanting, want het gewas kan kapot vriezen. Venkel kan hoegenaamd geen vorst hebben, en met afdekken kun je een paar graden vorst buiten de deur houden. De laatste jaren is het trouwens wel altijd gelukt om de eerste planten in februari in de grond te krijgen. Afhankelijk van het weer kun je dan half mei of in de derde week van mei beginnen met oogsten.”
Timmermans werkt met 4 centimeter perspotten. “Potten van 5 centimeter zou ook kunnen, maar dat past niet. We spitten en ponsen in een werkgang, de ponsmachine maakt gaten van vier centimeter.”
Het perceel voor de vroegste planting ligt nog niet klaar. De laatste prei is hier net voor Nieuwjaar gerooid. Daarna is de grond los getrokken. “Nu is het wachten op een moment dat we drijfmest kunnen uitrijden. Dat gaat er in principe standaard op, maar het is zeker geen onwrikbare noodzaak. Als we bijvoorbeeld vandaag niet zouden kunnen bemesten, maar morgen wel kunnen planten, dan beginnen we daar wél mee, en sturen we de teelt alleen op kunstmest.”
Prijsdrama goedmaken
De aandacht ligt nu met name op het uitleveren van prei. Vlak voor de vorst is voor 4 weken prei naar binnen gereden, en zijn enkele hectares afgedekt ter bescherming. “We proberen het prijsdrama van 2011 wat goed te maken. De prijs ligt nu op 60 tot 65 cent per kilo. Nog geen wereldprijs, maar al wel een stukje beter in vergelijking met wat het was. Dit is de eerste kostendekkende week van het seizoen! Ik hoop dat het koude weer Europees gezien zo veel schade heeft gegeven, dat de prijsvorming de rest van het seizoen op niveau blijft. De temperatuur mag hier weer gerust wat oplopen, als het elders maar blijft vriezen.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen