Doorgaan naar artikel

Telers kopen meer kunstmest in voorverkoop

Telers kopen veel vaker kunstmest in voorverkoop dan voorheen. Daarbij gaat het om KAS én ureum. Op kali wordt juist bespaard.

De kunstmestmarkt is hectisch en prijzen blijven hoog, ondanks de gasprijs die een tijdje daalde. Zelfs in november liggen de prijzen van KAS en kali maar iets onder de € 900 per ton. Kunstmestfabrieken draaien nog altijd op 30 tot 50% van hun capaciteit. En volgens groothandel Triferto zijn voorraden nu 20% kleiner dan een jaar geleden. Dat had gevolgen voor de voorverkoop van deze zomer, geven handelaren aan.

Lees ook: Goedkoper gas gaat effect niet missen op KAS-prijs

Zorgen over beschikbaarheid KAS

“Vorig jaar adviseerden we onze telers om vroeg KAS te kopen vanwege het risico op oplopende prijzen in het voorjaar van 2022. Dit jaar lag de focus niet zozeer op prijs, maar op beschikbaarheid”, zegt Peter Kalkman van groeispecialist van Iperen. “Er is nog altijd veel productiecapaciteit gesloten en niemand weet hoe lang dit gaat duren.”

Kalkman zag die zorgen over beschikbaarheid ook terug in de cijfers. Er was een groot verschil tussen de voorverkoop van 2022 en de jaren ervoor. “Deze zomer kocht 70% van onze akkerbouwers een stikstofhoudende kunstmest zoals KAS in de voorverkoop. Vorig jaar was dat nog 50% en die groep anticipeerde vooral op stijgende prijzen.”

Maik van Loon van meststoffenhandel van Loon Hoeven merkt op dat de voorverkoop dit jaar al erg vroeg begon. Toen de KAS-prijs eind mei plotseling met € 300 per ton zakte, wilde een grote groep akkerbouwers direct zaken doen om KAS in te slaan voor het voorjaar van 2023, stelt hij. “Dat was best een drukke periode, telers legden veel product vast. Vooral ook met het idee dat gas in de winter nog wel eens veel duurder kon worden met hogere KAS-prijzen tot gevolg.”

Meer ureum en KAS, minder kali

Een product dat in opmars is, is ureum. Deze meststof die vooral wereldwijd gebruikt wordt, was nooit zo groot in de typische KAS-markt die West-Europa is. Dit jaar is er echter een duidelijk verschuiving.

Wat deze voorverkoop opvalt is dat akkerbouwers niet of nauwelijks bezuinigen op hun stikstofgift. Ze kijken vanwege de hoge KAS-prijzen wel vaker naar substituten, restromen of alternatieve bemestingstechnieken. Voor andere meststoffen zoals kali of fosfaat was dat anders. Telers namen hier minder product van af.

Lees het hele artikel over de beschikbaarheid, voorverkoop en prijzen van kunstmest op Boerderij.nl

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin