Doorgaan naar artikel

Peer

‘Afwachten wat de vorst teweegbrengt.’

Bastiaan de Jong uit Tienhoven maakte van het mooie weer in de vakantie gebruik om de fertigatieslangen in het nieuwe perenperceel uit te rollen. “Dat is het laatste dat we qua fertigatie doen; de hoofdleidingen zijn zo goed als volledig ingegraven. We hangen de slangen ook op, ongeveer op zestig centimeter hoogte. Zo blijft alles mooi schoon en beschadig je niets met diverse teeltmaatregelen.”
Als de fertigatie er eenmaal ligt, beter gezegd hangt, was het de bedoeling de bomen uit de buigen naar het nieuwe plantsysteem. Maar dat is door de strenge vorst van februari nog onzeker. “Ik ben bang dat deze jonge bomen zwaar zijn beschadigd, hoewel het nog te vroeg is om daar met zekerheid iets over te kunnen zeggen. Bij een kwart van de stammen is de bast nog groen, bij de helft groen met bruin en bij het laatste kwart is gewoon bruin. De schade aan de bomen kan dus varieren van 25% tot 75%.”
“Als het meevalt ga ik gewoon uitbuigen, maar als het tegenvalt kijk ik het toch even aan. Veel zal afhangen van de mate waarin de bomen zich kunnen herstellen. Daarvoor zitten de weersomstandigheden gelukkig mee. Zowel de lucht als de bodem zijn mooi vochtig, zodat binnenkort duidelijk wordt hoe de bomen hier doorheen komen. Gelukkig is mijn perceel in Zeeland vrij van vorstschade. Daar heeft het acht graden minder gevroren en dat is een groot verschil. Het zijn bovendien ook oudere bomen.”
“De snoei is in Zeeland praktisch klaar, waarna we het snoeihout kunnen versnipperen. Dan is ook daar het gras weer kort. De banen in Vuren zijn vorig jaar zomer al ingezaaid en ik moest afgelopen herfst al een paar keer maaien. Daardoor ligt er nu een stevige grasmat, waardoor we bij het uitrollen van de slangen ook mooi schoon kunnen werken.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin