Doorgaan naar artikel

Energie-analist: burgerlijk ‘nee’ veroorzaakt energieschaarste

Niet Poetin, maar burgers die overal ‘nee’ tegen zeggen veroorzaken energieschaarste en daarmee blijvend hoge energieprijzen. Dat stelt energie-onderzoeker en -publicist Remco de Boer.

De TEK-regeling voor energiesteun voor bedrijven werd vorige week in een paar stappen stevig verruimd. Eerst ging de grens omlaag om als energie-intensieve onderneming te gelden. Daarna ging de verbruiksdrempel van 5000 kuub gas of 50.000 kWh elektriciteit er helemaal uit. Dat maakt het ook voor kleinere bedrijven in de open teelten makkelijker om in aanmerking te komen voor compensatie voor de hoge energieprijzen.

Hoera? Energie-analist Remco de Boer, van de veelbeluisterde en sinds kort ook bekeken Studio Energie, vindt van niet. Want al die steun, die de komende jaren misschien wel oploopt tot € 100 miljard, wordt niet besteed aan oplossen van het werkelijke knelpunt: te weinig energie-aanbod.

Nog 30 jaar energieschaarste met gat tussen vraag en aanbod

“De waarheid is dat we de afgelopen jaren te weinig hebben geïnvesteerd, niet in fossiele, noch in hernieuwbare energie. Ook nu nog roepen mensen dat we geen langjarige LNG-contracten moeten sluiten, want ‘we gaan groen’. Maar dat duurt nog 30 jaar. Tot dan zitten we met een gat tussen vraag en aanbod.”

Want, zo waarschuwde De Boer vorige week de ondernemers van Next Garden en andere glastuinbouwgebieden in en rond het zuidoosten van Gelderland: “Laat u niet in slaap sussen door de dalende gasprijs van de laatste weken. Het Internationaal Energie Agentschap gaf in zijn jaarlijkse Energy Outlook voor winter 2023 code rood af. We zijn voorlopig nog niet van energieschaarste en dus hoge prijzen af.”

En dat komt niet doordat wij in Europa en Nederland in het bijzonder zulke energieslurpers zijn geworden. “Dat hoor je wel vaak roepen, dat wij onderaan bungelen. Maar in werkelijkheid zit Nederland op het gemiddelde van de EU. En Europa is met 25% minder CO2-uitstoot sinds 1991 wereldtop.”

De burger zegt al jaren ‘nee’ tegen tegen biomassa, windmolens, zonneparken, gas en olie op de Noordzee, schaliegas, kernenergie

Dit is geen vraagcrisis, maar een aanbodcrisis. En natuurlijk speelt mee dat de Russische president Poetin een belangrijke rol. Maar de hoofdrol is volgens De Boer weggelegd voor de Nederlandse burger. “Die zegt al jaren ‘nee’ tegen tegen biomassa, tegen windmolens, tegen zonneparken, tegen gas en olie op de Noordzee, tegen schaliegas, tegen kernenergie.”

“En misschien straks ook tegen geothermie. Daarmee hebben jullie als glastuinbouw je durf en je verbeeldingskracht getoond. Maar ondertussen sluimert er het verzet tegen sectoren als de uwe, die worden weggezet als energieslurpers.”

Glastuinbouw moet zichzelf op de agenda zetten

De Boer stelt dat Nederland toe is aan een discussie over waar wij in 2030 of 2050 ons geld nog mee willen verdienen. Allerlei industrieën, zoals Tata Steel moeten weg. Datacenters willen we niet. De glastuinbouw staat langzaamaan ook in dat rijtje.”

Dus roept De Boer de sector op zichzelf op de politieke agenda te zetten. “Zoek steun bij sectoren in hetzelfde schuitje, zoals . Zoek lokaal steun bij mensen en partijen die belangrijk vinden dat jij er bent. Anders word je net als de datacenters een van de paria-sectoren van Nederland.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin