“Op de lijst van wintergewassen in het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn mis ik courgette”, zegt Paul Janssen in Hunsel (Limburg) op 10 november.
“Ons leveringsprogramma loopt door tot in de tweede of derde week van oktober. Dit jaar hebben we op 20 oktober de laatste aan onze vaste afnemers geleverd, vorig jaar was dat zelfs op 30 oktober. Die staart van het Nederlandse seizoen missen we dus helemaal als er volgend jaar na 1 oktober geen courgettes meer op het veld mogen staan. In de herfstplanting oogsten we nu zes tot acht weken, dat wordt dan een maand”, zegt Janssen.
Lees ook: Grote onrust onder telers over LNV-lijst winterteelten en vanggewassen
“Het is ook nog net dat gedeelte van het seizoen waarin de prijzen op de vrije markt voor de courgettes die we over hebben vaak beter zijn dan in de zomer”, aldus de courgetteteler. “Ook snap ik het waarom niet, want de stikstof die wij in de vorm van kunstmest strooien, hebben die vruchten in oktober al lang opgenomen. Er is dus helemaal geen effect als het gaat om de vermindering van nitraat in ons drinkwater. Toch worden we gekort op de gebruiksnorm voor het jaar erop als er volgend jaar na 1 oktober nog courgettes op het veld staan. Dat is een gedeeltelijke korting als ze er voor 1 november vanaf zijn.”
Mooie prijzen voor courgette misgelopen
Het leveren van courgette aan zijn vaste afnemers volgens het afgesproken leveringsprogramma lukte Janssen dit jaar nog wel. “Ik was even bang dat het seizoen eerder afgelopen zou zijn, maar uiteindelijk hebben we tot 20 oktober rustig verder kunnen oogsten. Er bleef helaas bijna niets over om nog op de vrije markt af te zetten, terwijl de prijzen daar nog mooi zijn opgelopen. Dat zijn we jammer genoeg dus misgelopen, maar het belangrijkste is dat we onze vast afnemers hebben kunnen bedienen, wel met kleinere aantallen.”
Fikse hagelbui
Dat de aantallen courgettes kleiner waren, en er vrijwel niets overbleef voor de vrije markt, had ook te maken met een fikse hagelbui eind september. “Alle vruchten die toen aan de planten hingen waren in meer of mindere mate beschadigd. We hadden een tijdje helemaal geen klasse I. Valt zo’n bui in de zomer, dan heb je snel genoeg weer wel goede kwaliteit, omdat er vrij snel weer onbeschadigde vruchten aan een plant komen. Nu hebben we daar tot het einde toe last van gehad, ondanks het aanhoudende zachte weer dit jaar.”
Auteur: Stan Verstegen