“Zowel de productie als de kwaliteit van de aubergine was hartstikke goed. Daar zijn we heel tevreden over”, zegt Martijn van Onselen, teeltmanager van Van Onselen Aubergines in ‘s-Gravenzande.
In de laatste week van september zijn de laatste aubergines geoogst. “De productie was hoger dan vorig jaar. We hebben meer aubergines geoogst, ondanks dat we een maand eerder dan andere jaren zijn gestopt.” De teeltmanager is blij dat de teelt dit jaar goed is verlopen en zonder ziekten en plagen geëindigd. “De biologische gewasbescherming is stabiel verlopen. Dit heeft ook een grote bijdrage geleverd aan het goede resultaat”, vertelt Van Onselen.
Ombouw naar V-teeltsysteem
Half oktober is het gewas geruimd en de kas schoongemaakt. Daarna is gestart met het ombouwen van de kas van een traditioneel teeltsysteem (4-rijensysteem) naar een V-systeem voor een geënt-getopte teelt. Hiervoor moet het grondprofiel worden aangepast in verband met een andere afwatering. Deze loopt nu in het midden tussen de mattenrijen. “De afwatering moet iets naar opzij, omdat de steenwolmat nu in het midden komt te liggen.”
Voor het nieuwe profiel van de grond moesten de verwarmingsbuizen omhoog worden gebracht. Dat is in week 45 machinaal met een soort shovel gedaan, wat veel handwerk scheelt. Na de profilering in week 46 wordt er een nieuw meerjarig drainfolie neergelegd voordat de nieuwe matten erop komen.
Met dit teeltsysteem kunnen we makkelijker later starten met planten
Energieproblematiek versneld investering
Vanwege de energieproblematiek wordt de investering in de aanpassing van het teeltsysteem versneld gedaan. Op een andere locatie van het auberginebedrijf heeft de teeltmanager al ervaring opgedaan met een getopte planting en is daar enthousiast over. “Het telen met een getopte plant bevalt goed. Met dit teeltsysteem kunnen we makkelijker later starten met planten. Een getopte plant, waar we eigenlijk met een dief telen, heeft in vergelijking met een standaard aubergineteelt na het planten sneller vruchtbelasting en het aantal vruchten per vierkante meter loopt ook nog eens sneller op. We moeten in de beginfase dus een beetje met de rem erop telen en zijn gedwongen om een lagere etmaaltemperatuur aan te houden. Hierdoor hebben we minder warmte nodig en dat levert in combinatie met het later planten een besparing van een paar kuub gas op. Dat is gunstig in tijden van hoge gasprijzen”, besluit Van Onselen.
In de tweede week van 2023 start de nieuwe teelt met het planten, met het ras Tracey (Rijk Zwaan).
Auteur: Harry Stijger