‘Een goed alternatief voor het ras Taxi is er niet’
Peter Janssen in Hunsel plantte in de eerste week van februari zijn courgette in de kas van het groene ras Bengal. “We hebben in de kas ook gele courgette geteeld, maar van het hoofdras voor de teelt van gele courgette Taxi is geen zaad meer te krijgen. Andere telers hebben er nog wel zaad van, dus dan is de keuze snel gemaakt want een goed alternatief voor Taxi is er niet.”
Met de komst van de zon begint Bengal los te komen. “We zijn zo’n maand aan het oogsten en nu loopt het pas echt”, aldus Janssen op 28 maart. “De prijzen zijn met 36 tot 38 cent per stuk op dit moment redelijk.”
Half april planten
Voor de buitenteelt was Janssen vorige week in de weer met ploegen. “In de week voor Pasen gaan we folie leggen en gaat de plantenkweker de planten zaaien in zes-centimeter-perspotten, zodat we half april kunnen planten. Vroeger hoeft voor mij niet, want de risico’s op vorstschade vind ik dan te groot. We hebben het al eens meegemaakt dat zo’n eerste planting van half april forse schade opliep.”
Een deel komt onder kleine tunnels en een deel onder vliesdoek. “Zo nodig gooien we er nog een tweede laag overheen.”
De planten komen op gehuurde grond waar al varkensdrijfmest op ligt. “Ik zou liever rundveedrijfmest hebben gehad, maar je hebt het niet altijd voor het uitkiezen.” Zoals het er in week 13 uitzag, wordt de grond voor het leggen van de folie of na het planten beregend met een haspel.
De rassen zijn Cora, Cassiopee en Rhodos. “Cassiopee is de laatste jaren bij courgettetelers steeds meer in beeld gekomen omdat dat ras sterk is op zachte vruchtpunten. De productie is vergelijkbaar met Cora.”
Er komen 8.500 planten per hectare en de onkruidbestrijding wordt volledig mechanisch uitgevoerd. “Er zijn ook geen chemische middelen toegelaten, dus je hebt eigenlijk totaal geen keuze.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen