Groente, fruit en verdere verwerkingen zijn vaker herleid als oorzaak van voedselgerelateerde ziektenuitbraken.
Dat stelt de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa in een onderzoek over 2010. Groente en fruit zijn met 8,6 procent van de gevallen bij lange na niet de belangrijkste veroorzaker van uitbraken; dat zijn eieren of eiproducten door met name salmonellabesmetting.
In 2010 werden 61 uitbraken geregistreerd door de EU-landen gezamenlijk en gekoppeld aan de consumptie van groente en fruit. Dat waren in 2009 nog 21 gevallen. De toename schrijft Efsa toe aan een relatief hoog aantal gevallen van norovirus in sla in dat jaar. Opvallend is dat Denemarken met meer dan twintig gevallen veel meldingen doet van uitbraken na consumptie van groente en fruit. Dat land heeft een actief opsporingsbeleid.
De Efsa registreerde in totaal 43.473 zieken door voedselgerelateerde uitbraken in dat jaar. Daarvan is iets meer dan 10 procent opgenomen in het ziekenhuis. Dat jaar zijn 25 doden toegeschreven aan een uitbraak. In 2011 lag dat aantal hoger alleen al door de Ehec-crisis.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul