Begin september dacht Marco van As in het Brabantse Tricht nog dat het met zijn stellingteelt met het doordragende ras Murano wel gedaan zou zijn. “Maar dat is heel erg meegevallen”, geeft hij op 25 oktober aan. “We hebben er nog zo’n 7 ons per vierkante meter van geoogst.”
Aan die oogst kwam rond 20 oktober een einde. “Begin september zijn ze weer gaan bloeien en ik had niet gedacht dat we er nog zoveel van zouden plukken. In het begin was de prijsvorming wel goed, vorige week werd dat minder en liep de kwaliteit ook terug. Toen hebben we er maar een punt achter gezet. We zijn op zo’n 7,5 kilo per vierkante meter uitgekomen.” De planten zijn inmiddels versnipperd en de stellingen zijn weer schoon voor volgend jaar. “Dan komt daar zeker weer Murano op. Het ras geeft zo’n 1,5 kilo per vierkante meter minder dan Favori, maar de kwaliteit en de smaak zijn goed en per saldo zijn we er beter mee af. Voor die 1,5 kilo meer moet je ook meer werk doen en dat levert het niet meer op.”
Zuidelijk bloed
Over doordragers op stellingen toont Van As zich sowieso tevreden. “Ik denk dat er in die rassen meer zuidelijk bloed zit. Ze zijn veel beter bestand tegen de hitte dan junidragers. Ondanks die hitte was het best een goed jaar voor de stellingteelten buiten. En in het voorjaar is het eigenlijk ‘hoe warmer hoe beter’ voor de gewasontwikkeling.”
Druk van echte meeldauw
In de kas werd op 16 en 17 augustus Elsanta geplant en daar startte de oogst begin oktober. “We zullen nu zo’n 2 kilo geoogst hebben. De kwaliteit is goed, maar de prijs heel slecht. De druk van echte meeldauw is groot en dat is niet alleen bij ons. Met de huidige hoge nachttemperaturen moet je veel luchten en dat werkt die schimmel nou eenmaal in de hand. We gebruiken preventief zwavel en spuiten curatief gecombineerd met de vruchtrotbestrijding. Dat doen we nu een keer in de veertien dagen, komend weekend opnieuw. Wellicht dat we nog een keer korter moeten gaan zitten om het goed in de hand te houden.”
Zo door blijven telen?
Momenteel heeft Van As nog een doorlopend gascontract, maar hij denkt wel over energiebesparende maatregelen. “Daar is het nu wel de tijd voor, maar we kunnen op ons gemak bekijken wat we het beste kunnen doen. Een ander scherm, een dubbel scherm? Ik weet het nog niet. Je kunt je ook afvragen of we op deze manier wel door moeten telen. Als mensen in hun huis de kachel lager zetten en een trui aan doen, gaan wij de kas opwarmen om productie te krijgen. De teelt van glasaardbei heeft natuurlijk al jarenlang een grote vlucht genomen met allerlei ontwikkelingen en de mensen kopen die aardbeien ook omdat ze die lekker vinden. Maar in het licht van de huidige ontwikkelingen kun je je afvragen of je dat nog kunt verkopen.”
Export rode bes
Naast aardbeien teelt Van As rode bessen. “Die zijn we momenteel dagelijks aan het sorteren, van ons zelf en van andere telers. Ze gaan via Fruitmasters naar Duitsland, Frankrijk en Italië en later ook naar Polen. Op dit moment is er veel vraag naar en de kwaliteit is perfect. Toch is het de vraag of de prijzen opwegen tegen de stijgende kosten van plukken en sorteren en ook nog de stijgende koelkosten van de bessen die bewaard worden.”
Auteur: Stan Verstegen