Op 6 december had Egbert Selles uit IJsselmuiden nog een week te gaan met het ras Jocker. Hij had er toen in totaal 5 weken Jocker opzitten.
“Het waren mooie wortels en formidabele witlof, maar het lof begint nu wel een beetje overrijp te worden. Het is goed dat we er niet nog meer van hebben.” Het volgende ras is Atlas. “Die moeten nog een week groeien, maar het lof ziet er momenteel prima uit.” Selles ervaart wel dat er verschil zit in het benodigde temperatuurregime. “Bij Jocker startte we op 19,5 graden Celsius watertemperatuur en op de tiende dag zakten we naar 17,5. Als we dat niet deden, ging het te hard. Bij Atlas staat de temperatuur de eerste 14 dagen op 19 graden. Dat ras reageert in ieder geval bij mij veel trager. In andere jaren kwam dat verschil niet zo tot uiting; het zal wel aan de huidige partij wortels liggen.” Om nog maar eens te bevestigen dat witlof zich kan gedragen als een duveltje uit een doosje…”
Goede wortelopbrengsten
Op 26 november rooide Selles zijn laatste wortels. “Van alle rassen hebben we goede wortelopbrengsten van 180.000 tot 190.000 stuks per hectare. Alleen één perceel met Vintor viel tegen en had ook veel vertakte wortels. Maar dat perceel is gezaaid, vervolgens een paar keer beregend, toen overgezaaid en nog eens beregend en ondanks dat viel de opkomst opnieuw tegen. Ik heb het gevoel dat het in de structuur van de grond zit. Die grond is nog niet bekwaam. Het is wel vervelend, ook voor de akkerbouwer waar de wortels staan. Meer werk, meer kosten en toch minder opbrengst.”
Robot met kinderziektes
De robot voor het op- en afstapelen en neerzetten van zijn bakken en het automatische transportsysteem werken in zijn nieuwe trekkerij nog niet voor 100 procent. “Soms denk je, we gaan het maar weer op de ouderwetse manier doen, maar het zijn de kinderziektes die je eigenlijk ook kunt verwachten. Een bak die blijft steken, een band die niet goed loopt, wat bijstellen aan de afstellingen, dat soort dingen.”