Doorgaan naar artikel

‘Zacht weer zorgt voor zachte peterselie’

“Bij peterselie willen we een harder gewas hebben, maar daar hebben we kouder weer voor nodig”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.

“Het gewas van peterselie is een beetje te zacht, omdat de temperatuur voor de tijd van het jaar te hoog is. Bij een koelere teelt krijg je een harder product. Maar de laatste weken is het ’s nachts 15-16 graden Celsius in de kas. Als we dan de luchtramen dicht moeten doen vanwege de regen is het snel 17 graden en dat is te warm voor het gewas.”

In peterselie heeft de teler hierdoor last van zwarte hartjes, wat uiteindelijk tot smet kan leiden als het niet op tijd wordt geoogst. “Om smet tegen te gaan moeten we het gewas droog zien te houden en goed luchten. In deze tijd van het jaar is dat lastig en te vochtig in de kas”, vertelt Buitendijk.

Proef met peterselie zaaien

In de teelt van peterselie zijn er plekjes met Pythium, waar het gewas geel wordt en wegvalt. De teler heeft wel gespoten met Previcur, maar mogelijk te laat want de schimmel is niet weg. “De kas is vorig jaar gestoomd. Op de plekken met Pythium is het wellicht niet helemaal goed gegaan of het komt met de perskluiten mee. Waardoor het precies komt is niet duidelijk.”

Om deze schimmelproblemen voor te zijn, heeft de bladgewassenteler op 22 september een proef van 800 m2 met peterselie gezaaid. Het ras is Aphrodite, hetzelfde als de geplante teelt. “Het zaad kiemt langzaam en komt pas na drie weken boven de grond. In week 45 kunnen we aan de oogst beginnen. Dat betekent dat de teelt een maand langer duurt plus de drie kiemweken.” Buitendijk wil bekijken of een zaaiteelt van peterselie meer tegen Pythium bestand is. “Het gewas ziet er goed uit en heeft geen last van deze schimmelziekte. Nu is het nog wel de vraag of het gewas goed de winter doorkomt en niet kapot vriest. Als dat goed gaat, gaan we volgend jaar alle peterselie zaaien en niet meer planten.” Voor een langere teelt is wel meer kasruimte nodig. Dat is bij de bladgewassenteler geen probleem.

Groter aanbod selderij

Zowel van de peterselie als selderij worden nog steeds iedere week 6.000 stuks geplant. Dat gaat door tot en met week 48. “De oogst van selderij verloopt goed, maar de prijzen zijn laag. Daarom zetten we de rem erop om de teelt te vertragen. Door het zachte weer valt dat niet mee. De hogere buitentemperaturen zorgen er ook voor dat late planting in de vollegrond nog een goed product opleveren. Hierdoor zitten selderij van buiten en van onder glas elkaar in de weg. Deze overlap heb je bij een koude herfst niet.”

Zo af en toe komt de teler nog een aardrups tegen. “Het zijn er niet veel, maar ze kunnen makkelijk tien planten opeten. We houden de aardrupsen dan ook goed in de gaten. Ze zijn makkelijk op te sporen en weg te vangen. Dat doen we dan ook door regelmatig door het gewas te lopen.”

Eerste oogst winterpostelein

De oogst van winterpostelein is in week 43 begonnen. Deze teelt is in week 34 gezaaid. Elke week zaait Buitendijk een kap van 180 m2. Het zaaien gaat door tot het einde van dit jaar. “Het gewas ziet er goed uit zonder ongedierte of plantenziekte. Winterpostelein kan net als peterselie wel eens last hebben van zwarte hartjes als het gewas te rijp wordt.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Edwin Buitendijk

is teler van bladgewassen in Ridderkerk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin