Paul Demyttenaere in Zonnebeke was op 9 mei nog prei aan het rooien. “Onze eigen bewaarprei zit al sinds vorige week in de koelcel, maar dit is van een collega die dit perceel nog over had omdat hij geen tijd meer had om het te schonen in verband met andere werkzaamheden. Bovendien levert het werk op voor ons personeel, want het is hier in West-Vlaanderen heel nat, dus onze plantwerkzaamheden kunnen we niet uitvoeren zoals we gedacht hadden. De laatste twee weken hebben we niet kunnen planten.” De prei wordt direct vanaf het veld geschoond en het schot en planten met vorstschade worden uitgesorteerd.
Schuiven met planten
Dat hij niet kan planten, levert Demyttenaere geen problemen met de planten op. “Die zijn bij Biemans in Gemert besteld, daar koop ik al meer dan 10 jaar mijn planten. Zij kunnen wat schuiven met hun planten, want ze hebben ook afnemers in Nederland, Duitland en Frankrijk. Ik hoef dus niet voor een soort van tijdelijke opvang te zorgen.”
Lang laten staan
Zijn bewaarprei liet de Vlaming zo lang mogelijk op het veld. “Het schot is dit jaar later dan in andere jaren en de hergroei verliep traag door het koude voorjaar. Bovendien heeft de prei hier flinke tikken opgelopen door de vorst. Om nog aan een enigszins redelijke productie te komen, hebben we ze zo lang mogelijk laten staan.” Vanaf 15 mei gaat Demyttenaere prei leveren vanuit zijn koelcel. Dat zal tot begin juni zijn; afhankelijk van zijn nog uit te voeren plantingen van sluitkool en knolselderij. “We vullen de gaten in het werk op met prei schonen.”
De eerste nieuwe planting is met het ras Krypton, dan volgen Megaton, Poulton, Vitaton en Harston. “We mikken niet op vroege prei en leggen ook niets onder vliesdoek. Dat hangt samen met de andere teelten en daarmee samenhangende werkzaamheden op ons bedrijf.”
Weinig over
Over de prijsvorming op Veiling REO is Demyttenaere wel te spreken, alleen blijft er onder de streep toch maar weinig over. “Vanmorgen zaten we op 1 tot 1,10 euro per kilo. Dat klinkt leuk, maar door de vorst en rode strepen halen we nu een productie van hooguit 30 ton per hectare. Als je dan ook nog het extra werk beziet… Desondanks halen we meer Flandriakwaliteit dan ik gedacht had. In regio’s waar de vorst wat minder heeft toegeslagen hoor ik producties van 40 ton. Onze bewaarprei zat op 35 tot 37 ton.”
Handelskanaal zat vol
Al met al is het seizoen 2011/2012 er niet eentje om over naar huis te schrijven. “Vanaf september tot en met januari waren de kilo’s er wel, maar moest er zwaar geld bij. Toen kwam de vorst, maar de eerste twee weken trok de prijs niet aan, omdat het handelskanaal blijkbaar nog ‘vol zat’. Pas daarna trokken de prijzen aan. De afgedekte prei heeft de vorst redelijk goed doorstaan, maar vroeg wel veel extra werk met dat doek leggen en weer verwijderen. De niet afgedekte prei haalt hooguit 30 ton. Kortom, als je alles op een rijtje zet, dan was het geen best jaar voor de herfst- en winterprei.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen