De vijf glasgroentebedrijven in Terneuzen (Zeeland) voeren onderhandelingen met warmteleverancier WarmCO2, Yara en North Sea Port.
De telers in Terneuzen willen met de bedrijven zo snel mogelijk ‘redelijke’ afspraken maken over de leveringsvoorwaarden voor het komende seizoen. Tijdens dat proces zullen de telers niet reageren op de ontstane situatie.
Het glasgebied staat bekend om de restwarmtelevering door WarmCO2 van kunstmestproducent Yara in Sluiskil en de inbreng van het havenbedrijf North Sea Port. Het Noorse bedrijf Yara schroefde in augustus productie terug door de hoge gasprijzen. In een kort geding wees de rechter vorige week beide partijen erop dat zij een redelijk compromis moet zoeken. Telers kunnen zich niet beroepen op leveringsplicht door de onvoorziene relatie met de oorlog in Oekraïne.
Telers Terneuzen denken na over extra warmtecapaciteit
De gesprekken hebben daarmee vooral focus op de korte termijn. De telers beseffen ook dat ze zullen moeten nadenken over extra warmtecapaciteit in het glasgebied, met eventuele investeringen. Ook na de uitspraak liet Yara weten dat telers niet kunnen rekenen op garantie op warmtelevering in de onzekere energiemarkt. De telers stelden in kort geding dat Yara niet voldoende prijsrisico had afgedekt op de gasmarkt.
Voor het transport van restwarmte wordt water gebruikt. Via een warmtewisselaar wordt het water van 89 graden bij de tuinders overgebracht op het leidingnet in de kas, zo staat op de website van WarmCO2. Na verwarming van de kas levert de tuinder water van 40 graden terug. Of nog verdere benutting van warmte mogelijk is bij deze temperatuur, is niet duidelijk. Ook hebben telers dit jaar met fors minder warmte leren telen.
Telers in Terneuzen hebben noodvoorzieningen voor warmte bij uitval of onderhoud van het restwarmtenetwerk. Of de resterende grond in het gebied nog te koop is, blijft onduidelijk. WarmCO2 reageerde niet op vragen.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/