Het eerste Westlandse teeltbedrijf dat eigen huisvesting van arbeidsmigranten wil bouwen, zit in de bestuurlijke pijplijn op weg naar een vergunning.
Dat meldt wethouder Pieter Varekamp. Hij is sinds mei dit jaar in de gemeente Westland behalve voor economie en energie ook verantwoordelijk voor arbeidsmigratie. Het vorige college van B en W kwam een jaar geleden met een regeling die huisvesting op tuinbouwbedrijven mogelijk maakte. Een jaar later kan het eerste vergunningstraject van start.
Het gaat om een sierteeltbedrijf, dat in samenwerking met een externe partij in tijdelijke huisvesting bedden voor enkele tientallen internationale medewerkers wil realiseren. Varekamp noemt het een pilot.
Twaalf aanvragen in prescan-fase
Andere glastuinbouwbedrijven zijn nog niet tot dat stadium gevorderd, maar ook daar zijn wel al schetsen gemaakt, die mogelijk ook met een extern bedrijf of mogelijk in eigen beheer zullen worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er nog twaalf aanvragen in een vroeg traject, waarbij in een zogeheten prescan gekeken wordt of de aanvrager überhaupt wel aan alle formele voorwaarden in de regeling voldoet. “Anders hoef je ze ook het hele traject niet in te laten gaan.”
Streefcijfer nog niet gehaald
Gezien de snelheid van deze vorderingen komt het eerdere streefcijfer van 2.000 bedden voor heel het Westland nog niet direct in zicht.
“Ja, er zijn wel cijfers genoemd en nee, we hebben niet al die cijfers gehaald”, erkent Varekamp. “Maar we zijn op de weg voorwaarts. Met twee hotels (één in Wateringen en één in Maasdijk) Woonlocatie Elsenbosch, dat een prachtig voorbeeld is, kantoorpanden bij Flora Holland en elders in Westland die omgebouwd worden en bijna gereed zijn, nieuwe initiatieven in de pijplijn. De vraag is of je koste wat kost je streefcijfers wilt halen of dat je vooruitgang wilt boeken. De locaties die ik net noem zijn ook kwalitatief goed, dus ook op dat vlak gaan we vooruit, ondanks het gegeven dat je altijd op weerstand stuit.”