Doorgaan naar artikel

Zwanenberg: project reststromen Harvest House lastig

Harvest House heeft 4,5 miljoen kilo tomaat en 3,5 miljoen kilo paprika restproduct. Daar wil soepmaker Zwanenberg een miljoen blikken soep van maken. Dat blijkt lastig.

Zwanenberg ziet kansen in het gebruik van reststromen in haar soep. Jaarlijks produceert het bedrijf 80 miljoen blikken soep uit regulier product (concentraat). Het lukt nog niet om een grote lijn met reststromen tomaten en paprika uit Nederland op te zetten, bijvoorbeeld uit restromen van Harvest House. Beide bedrijven overleggen wel over zo’n grote restromenlijn, zo staat in het onderzoeksverslag ‘Haalbaarheidsonderzoek sociaal maatschappelijke menukaart’.

De tussenbewerking maakt een blik soep duurder

Een belangrijke reden is de kostprijs. Een blik soep uit reststromen is 10% duurder, omdat de soepmaker niet ruw product kan verwerken, alleen halffabrikaat. De tussenbewerking maakt het product duurder, stelt Monique Witteveen, verantwoordelijk voor productmanagement bij Zwanenberg. Er is bovendien maar een kleine groep consumenten bereid om meer te betalen voor soep uit reststromen, zo staat in het onderzoeksverslag. De soepmaker kan met haar grootschalige productiecapaciteit alleen grote volumes aan. Witteveen: “Rotatie van een paar blikken soep per week is onvoldoende voor productie op onze grote lijnen.”

De stap naar grootschalige productie kan gezet worden als een verkoopkanaal (bijvoorbeeld een supermarkt) bereid is zich in te zetten voor reststromensoep. Ook dan is het kanaal nog niet ontwikkeld, omdat de bewustwording bij de consument nog moet groeien. Die kiest niet voor de duurdere blikken.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin