Doorgaan naar artikel

Sla

‘Na de Paasdagen stapsgewijs meer overschakelen van sla naar de venkel-teelt’

Ondanks sombere dagen zit de gang er begin week 15 nog goed in bij de slateelt, als uitvloeisel van de zonnige periode die het gewas achter de rug heeft. Henk van Doorne in ’s-Gravenzande: “Maar nu de Paasdagen achter de rug zijn, neemt de vraag wat af, en zullen we wel een paar stappen terug moeten gaan doen in productie. Vandaar dat we nu stapsgewijs meer overschakelen naar de venkel-teelt.”
Aan een daling in de prijsvorming is het ook te merken dat Pasen voorbij is. “De polysla deed rond de 28 cent in de verkoop , de Jumbo zat op 35 tot 40 cent.” Van Doorne merkt dat hij relatief weinig sla binnen de EU-markt (inclusief Polen en het Oostblok) afzet. Het meeste gaat richting Oekraïne en Rusland. “We proberen ook wat op de Scandinavische markt, waar enkele slatelers gestopt zijn. Misschien zit daar nog wat ruimte.”
In de toch al moeilijke markt zijn er ook nog eens gelegenheidstelers die extra aanbod veroorzaken. “Ik heb daar wel eens wat moeite mee. Van die gelegenheidsjongens die bijvoorbeeld na een faillissement even een warenhuisje huren en daar sla, andijvie of radijs in zetten. Zonder al die heffingen te betalen die wij als geregistreerde telers af moeten dragen.”

Goede kwaliteit
De kwaliteit van de sla is momenteel bijzonder goed. Alleen in december en januari is het gewas even gevoeliger geweest voor glazigheid, vanwege het toen ongebruikelijk warme weer. “Je moest voldoende bemest hebben via een juiste voorraadbemesting, anders was het bijna niet te vermijden.” In deze tijd is de bijbemesting met een klein beetje 12-10-18 en patentkali heel simpel.
De sla groeit nu ‘bijna vanzelf’. Ziekten en plagen vormen geen probleem. “Misschien dat het hele koude moment dat we dit voorjaar hebben gehad daar ook gunstig voor uitwerkt.”

Krijtje
In de nacht wordt een temperatuur van 4 tot 5 graden Celsius aangehouden. Overdag houdt hij het zo koud mogelijk. Over een aantal weken zal er een krijtje op het dek worden gespoten, om ook als de hoeveelheid instraling dan erg hoog wordt een aangenaam klimaat in de kas te blijven creëren.

Pythium
Rond half mei zal de buitenproductie van sla weer op gang gaan komen. Als die losbreekt wil Van Doorne hoofdzakelijk nog venkel in de kas hebben staan. “Na die schokgolf kunnen we dan weer een beetje gaan opstarten met de sla-teelt.”
Op het ogenblik heeft hij 15.000 vierkante meter venkel staan, met drie zaaisels. In één van die zaaisels had hij last van Pythium. “Daar hebben we de plantenkweker voor aansprakelijk gesteld, want je ziet plekjes van 10 tot 20 vierkante meter wegvallen, begrensd per bak die geplant is.
De grond was helemaal schoon. “Daar had nog geen venkel gestaan. Want venkel is een schermbloemige die bepaalde sappen in de grond achterlaat. Die kun je dus niet twee keer achter elkaar op dezelfde grond telen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin