Een derde van de Nederlandse glastuinbouwbedrijven kampt met acute of dreigende liquiditeitsproblemen. 8% van de bedrijven verwacht nog dit jaar faillissement te moeten aanvragen.
Dat blijkt uit een deze maand gehouden enquête onder de leden van Glastuinbouw Nederland en Plantum. Op een totaal van 3.700 glastuinbouwbedrijven in Nederland zou dat neerkomen op zo’n 300 faillissementen in de glastuinbouw.
Uit de peiling van Glastuinbouw Nederland komt ook naar voren dat driekwart van de teeltbedrijven de teeltstrategie aanpast. Een kwart van de bedrijven verwacht dat er arbeidsplaatsen op hun bedrijf zullen verdwijnen.
Vooral in sierteelt grote gevolgen
De problemen als gevolg van de energiecrisis zijn vooral groot in de sierteelt. Een kwart van het areaal potorchideeën bijvoorbeeld is nu al noodgedwongen uit productie.
In de groenteteelt komt het er vooral op neer dat bedrijven later beleverd willen worden door hun plantenkwekers, zodat ze niet in de donkerste en koudste maanden december en januari moeten stoken en belichten.
Lees ook: Telers geven onzekerheid door aan plantenkwekers, Plantise stopt
Minder Nederlands product op de markt
Als gevolg hiervan is te verwachten dat de komende tijd minder Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten op de markt beschikbaar zijn. Bovendien verschraalt het diverse productaanbod. Daarnaast komen de jarenlang opgebouwde handelsposities in gevaar.
Energiecrisis anders dan corona onontkoombaar
Glastuinbouw Nederland stelt dat zonder ingrijpen of ondersteuning vanuit de overheid deze crisis desastreuze gevolgen zal hebben voor de gehele Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. Anders dan tijdens corona is er geen verdienmodel om aan de gevolgen te ontkomen.
“Glastuinbouwbedrijven beschikken op dit moment, met name door een terughoudende overheid, onvoldoende over financiële middelen en stimuleringsmogelijkheden om de energietransitie ondanks de crisis door te zetten”, aldus de sectororganisatie.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/