Groenteverwerking loopt gevaar door de energieprijs, maar ook door de verschillen in steun tussen landen.
Dat stelt Vigef, de organisatie van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkers. Nederland moet zijn steunpakket afstemmen aan andere (omliggende) landen in de EU om concurrentievervalsing te voorkomen, vindt Vigef.
De energiebehoefte bij verwerking (conservering) is zo hoog dat de energiekosten nu 25 tot 35% van de kostprijs uitmaken. Dat was een jaar geleden nog 5%. Volgens Marline Kester, branchemanager van Vigef, is dat kostprijsaandeel rond de 30% nog een gemiddelde onder Vigef-leden. “Er zijn uitschieters naar boven en naar beneden. Een aantal bedrijven koopt variabel in, een aantal heeft lopende contracten waar ze over enkele maanden uit lopen.” Het hebben van meerjarige posities is niet gebruikelijk in de branche, stelt ze.
Lees ook: Ongekende prijsstijging voor bewerkte groente
Groenteverwerker HAK legt fabrieken stil
De fabrieken draaien in principe het hele jaar omdat peulvruchten goed houdbaar zijn. Dat bracht verwerker HAK ertoe de productie komende winter zes weken stil te leggen.
Dat er een steunpakket komt in Nederland is cruciaal. Deze moet dan wel in lijn ligt met omliggende landen. Anders verliest de groentenverwerking de concurrentiepositie, is de vrees van Vigef. De ongekende ontwikkeling in de energieprijs maakt de toekomst voor de Nederlandse groenteconserven daarmee zeer onzeker, stelt de koepel.
Conservenbedrijven hebben meer kostenstijgingen. De hogere energieprijzen maken de prijs van glas en blik 35% duurder. Daarnaast zijn de groentegewassen zelf ook in prijs gestegen door oplopende contracten vanwege hoge graanprijzen, het referentiegewas. Ook hogere kunstmestprijzen zijn in de keten beter voelbaar.
Lees ook: Komt er ook een gasplafond bedrijven in Nederland?
Geen signalen voor grote waarborgsommen
Waar bedrijven in de koel- en vriessector vooraf waarborgsommen aan energieleveranciers moeten betalen, heeft Kester die signalen niet opgevangen onder haar leden.
Steeds meer voedselproducenten in Nederland vrezen te moeten stoppen door de hoge energieprijzen. Met die waarschuwing komt de brancheorganisatie voor de voedingsmiddelenindustrie FNLI, die de regering oproept om snel met steunmaatregelen te komen. Buurlanden zoals Duitsland hebben namelijk al wel grootschalige hulp toegezegd wegens de energiecrisis, wat voor oneerlijke concurrentie dreigt te zorgen.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/