“Komende winter wordt het stil in de kas zonder courgetteteelt”, zegt Bert Doelman in De Lier.
Het vak van 5.000 vierkante meter dat half juni met gele courgettes is geplant, stond er begin augustus nog goed bij. Eind september is het gewas versleten en driekwart van de planten zijn weggevallen. “De hete dagen en warme nachten van soms 20 graden Celsius zorgen voor veel worteldruk. Daardoor barsten de stammen open en zijn de planten gevoelig voor aantasting door de Erwinia-bacterie.”
Volgens de teler was het geen verrassing dat de plant op is. Doelman: “Vanaf half juni is het een moeilijke periode om te telen en moet je in september opnieuw planten. Maar vanwege de hoge gasprijzen starten we geen derde teelt, anders hadden we dat wel overwogen.”
Iedere gele courgette die nog aan de plant kwam, is geoogst en begin week 40 is de teelt gestopt.
Voor een goede teelttemperatuur in de herfst zijn we overgeleverd aan de weergoden
Afhankelijk van goed najaarsweer
Het vak van 5.500 m2 dat half juli met gele courgettes is geplant, staat er goed op. Evenzo het vak van 5.000 m2 met gele courgettes en het vak van 4.000 m2 met groene courgettes, die begin augustus zijn geplant.
Afhankelijk van het weer loopt de teelt door tot 10 november. “Voor een goede teelttemperatuur in de herfst zijn we overgeleverd aan de weergoden. In deze tijd van het jaar is de uitgroei met 7 dagen al iets langer dan in de zomer. Rond de langste dag is dat maar 3 dagen. In het najaar als het donker en koud is, kan de uitgroeiduur wel 10 dagen zijn.” De kwaliteit van de courgettes is goed.
In het begin van de tweede teelt hebben we, in tegenstelling tot de eerste teelt, geen roofmijt Transeius montdorensis uitgezet
Verkeerde zuinigheid
Tegen echte meeldauw is 2 keer met Luna gespoten, waarmee de teler deze schimmelziekte onder controle heeft gekregen.
Het gewas heeft wel last gehad van trips. Hiertegen is nog roofmijt Amblyseius cucumeris uitgezet, maar waarschijnlijk te laat. Een week na het uitzetten is 1 keer met Tracer gespoten. “In het begin van de tweede teelt hebben we, in tegenstelling tot de eerste teelt, geen roofmijt Transeius montdorensis uitgezet. Dat was een verkeerde zuinigheid”, erkent de courgetteteler.
Witte vlieg
Witte vlieg is redelijk onder controle. “Op de gele vanglinten en vangplaten zitten veel witte vliegen, die net voorkomen dat het een plaag wordt. Hier en daar hebben we nog wel een plekje met witte vlieg, maar dat wordt geen probleem meer nu de temperaturen lager worden. Nachten van 10 graden Celsius vinden ze niet fijn en de ontwikkeling gaat dan langzamer.”
Rupsen zijn gelijk met de bespuiting van Tracer opgeruimd. Spint is dit jaar nog niet gesignaleerd.
Zonder gas geen courgetteteelt
Na het beëindigen van de teelt in november zal de kas 4 maanden in de winter leeg liggen. De planning is nu dat er op 10 maart opnieuw wordt geplant. “Zonder gas kunnen we in de winter geen courgettes telen. We nemen nu de tijd om de kas leeg te ruimen, goed schoon te maken, onderhoud te plegen en alles klaar te maken, zoals nieuw loopfolie leggen, voor de nieuwe teelt. We hadden het liever anders gezien, want we willen bezig zijn met telen.”
Auteur: Harry Stijger