Doorgaan naar artikel

Watergehalte in substraat moet frequent dalen

Zuurstoftoevoer via lege capillairen in het substraat zijn essentieel voor de groei en het goed functioneren van de wortels. Daarom dient het watergehalte van het substraat zeer regelmatig te dalen, waarschuwt Geerten van der Lugt van BLGG Research.

Het zuurstofgehalte in het druppelwater speelt in de substraatteelt een ondergeschikte rol bij de zuurstofvoorziening van de wortels. Bij gedetailleerde metingen van Fytagoras bleek dat het zuurstofgehalte dichtbij de wortels abrupt sterk daalt op het moment dat het watergehalte onderin de substraatmat boven 80 procent verzadiging komt. De meest waarschijnlijke verklaring is dat op dat moment de capillairen in het substraat vol water komen staan waardoor geen vrij zuurstof meer beschikbaar is voor de wortels. “En alleen zuurstof uit het druppelwater is bij lange na niet genoeg” , aldus Van der Lugt maandag tijdens de tomatenavond van LTO Groeiservice in ’s Gravenzande.



‘Hoge zuurstofbehoefte bij veel licht’

Ruud Kaarsemaker van Groen Agro Control voegde toe dat de zuurstofbehoefte van de wortels enorm toeneemt bij veel licht. Dit is vaak op hetzelfde moment dat veel telers het watergehalte in de mat zo hoog mogelijk proberen te houden. Er is dus duidelijk een bovengrens aan de druppelhoeveelheden en het watergehalte bij veel instraling. Kaarsemaker refereert aan metingen in het Futagrow-project, het systeem voor substraatloos telen waarvoor in Demokwekerij Westland een proef is ingericht.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin