Koppert Machines heeft een nieuwe volautomatische oogstrobot radijs ontwikkeld voor de oogst en het bossen van radijs die in de open lucht is geteeld. De eerste machines draaien in Denemarken, Duitsland en de Verenigde Staten.
De radijsoogstrobot kan volautomatisch bossen radijs maken met een vergelijkbare kwaliteit als handwerk geboste radijs. De rooier haalt de radijs uit de grond, telt en bost ze. Kleine, ongeschikte knolletjes worden verwijderd. Volgens Koppert Machines zorgt de oogstmachine voor een halvering van de totale kosten per bos.
Koppert Machines maakt al sinds 2000 dergelijke machines voor onder glas geteelde radijs. De laatste jaren richt het bedrijf zich ook op de buitenteelt. Ze heeft inmiddels 4 van deze teeltwijze gebouwd.
Grimmway Farms
Het Amerikaanse bedrijf Grimmway Farms is een van de gebruikers van de buitenoogstrobot. Het bleek voor Grimmway steeds moeilijker mensen te vinden voor het in handwerk oogsten en bundelen, legt Koppert uit. “Je moet op je knieën zitten, steeds meer mensen willen dat niet meer. Dan is een volautomatische oogst- en bosmachine een mooie oplossing.”
Oogstrobot radijs vervangt 20 man
De machine is al jaren populair in kassen, waar minimaal 20 mensen vervangen kunnen worden door één machine. Koppert: “Met een machine kunnen we tot 4.500 bossen per uur bundelen. Een heel goede werker maakt 200 bossen van 12 radijzen per uur met de hand.” Met de machinale oogst blijft het handwerk beperkt tot het inpakken van de bossen in kratten of andere verpakkingen achterop de machine.
De robot kan in de meeste weersomstandigheden werken. Koppert Machines levert een uitklapbare tent voor het oogsten bij regen. “Dan heb je geen last van de regen en kunnen bedrijven gewoon doorwerken. Alleen als het een week lang flink regent, kan de machine het moeilijk krijgen.”
Autonoom over het veld
De volautomatische oogst- en radijsbosmachine beweegt autonoom over het veld, met mechanische rijenvoelers om de rijen radijs te volgen. Een andere set mechanische rijenvoelers zorgt ervoor dat de radijzen op de juiste hoogte worden geoogst. Een computersysteem verwerkt de informatie en stuurt de machine aan.
Er kunnen veertien rijen tegelijk worden geoogst, maar de machine kan ook 9 of 12 rijen aan. Bij gebruik in de kas moet de afstand tussen de rijen minimaal 11 cm zijn.
Wanneer de robot het einde van de rij heeft bereikt, krijgt de operator een signaal om de machine klaar te zetten voor een volgende werkgang. Dat gebeurt met een afstandsbediening waarbij de machine om zijn as naar de volgende te oogsten rijen draait.
Volledig elektrisch komt eraan
De rooier heeft verlichting aan boord en kan in principe dag en nacht werken. “Het is een elektrische machine, met een generator aan boord voor de stroomvoorziening”, legt Koppert uit. “Momenteel ontwikkelen we een machine die op batterijen werkt en dus volledig elektrisch zal zijn. We verwachten die medio 2023 te leveren.”
De huidige rupsaangedreven uitvoering is 4 meter lang, 1,60 meter breed en weegt 1.750 kg. Gemiddeld heeft de machine een snelheid van 1 km per uur. Prijs vanaf circa 220.000 euro.