‘Blij met zonniger weer en hogere temperaturen’
Bij Annechien Quartel in Made staat het eind december geplante auberginegewas, ras Jaylo, er momenteel naar haar zin bij. “Het gewas had veel vegetatieve groei, maar door het donkere weer van de afgelopen weken is de groei minder. Dat kan geen kwaad, want ik wil meer naar een generatiever gewas.”
Door het donkere weer is het wel oppassen met watergeven. “In vergelijking met andere jaren start ik niet te vroeg met de druppelbeurten en stop niet te laat. Anders is de mat ’s morgens niet droog genoeg en krijg je verslijming van de wortels. Ik wil er voor waken dat ik de wortels niet verspeel, want het gewas moet nog enkele maanden mee.” De EC is ingesteld op 2,8 en daar gaat met licht 0,5 vanaf.
Natrot door vocht
Op dagen met een instraling van boven de 1000 Joules/cm2 mag de kastemperatuur oplopen naar 28 graden Celsius. Om negen uur ’s avonds laat Quartel de temperatuur zakken naar 15,5 graden. Na 2.00 uur gaat de kastemperatuur voor de nanacht naar 17 graden Celsius.
De ventilatietemperatuur loopt een halve graad mee bovenop de kasluchttemperatuur. In de middag gaan de luchtramen boven de 30 graden Celsius open.
Door het donkere en vochtige weer is er hier en daar natrot op de kelk van de vruchten ontstaan. Met maatregelen als een minimum raamstand en buis van 40 graden, die in de ochtend op het licht afbouwt, heeft ze erger weten te voorkomen.
Hoger CO2-niveau
Overdag wordt er op twee hectare 300 kg CO2 per uur gedoseerd. Doordat de luchtramen nauwelijks opengaan, geeft dat een niveau van 600 ppm. Naar de avond toe mag dit oplopen naar 1500 tot 2000 ppm. “Hiermee probeer ik het gewas generatiever te krijgen.”
Voor het gewas is de omslag naar zonniger weer geen probleem. “Het gewas kan veel zon gebruiken. Wel pas ik de watergeefstrategie dan aan.”
Meer zetting nodig
Tijdens het toppen en draaien wordt er een blaadje meegenomen. Dit om het gewas generatiever te krijgen en te houden.
“Vier weken geleden is er voor het laatst gekopt. We hebben nu voldoende zijtakken en de lengtegroei is de laatste weken ook afgenomen. De productie is momenteel laag. Eind juni en begin juli zijn er vanwege het zonnige weer veel vruchten geoogst. De kwaliteit is super.”
Quartel oogst de laatste tijd de meeste vruchten in de 300 tot 400 gramsortering.
Rupsen bestreden
De biologische bestrijding loopt nog goed. Na de eerste inzet zijn er geen natuurlijke vijanden meer uitgezet. De spint is onder controle gebleven. Het donkere en regenachtige weer van de afgelopen weken zorgden ook niet voor uitbraak van plagen.
“Na de vondst van een paar wantsen, die voor gaatjes in het blad zorgden, hebben we er geen meer gevonden. Tot een paar weken geleden hadden geen last van rupsen, doordat de vogels ze opaten. Nu hebben we de rupsen en witte vlieg een keer moeten bestrijden.”
Bij de bestrijding van de gevreesde boterbloemluis was één keer meedruppelen van een middel voldoende.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Harry Stijger