De NMa-boete voor FresQ-dochters moet geen wig drijven in het bestuur van koepel voor afzetorganisaties DPA.
Het onderzoek na de verboden marktafspraken kwam tot stand na melding van ZON fruits & vegetables. Beide (FresQ en ZON) zijn lid van DPA. Directeur Hans van Es. “We hebben sinds het begin van het onderzoek nul keer in het bestuur gesproken over deze kwestie. Ik heb ook nooit iets gemerkt van stroeve verhoudingen. Ik hoop dat we het zo kunnen houden. Ik heb het gevoel dat dit professioneel wordt opgepakt.”
DPA staat buiten de kwestie, maar ZON-voorzitter Ton Reijnders zei dinsdag dat een discussie over hogere NMa-boetes in 2007 in het DPA-bestuur had geleid tot het zelfonderzoek bij ZON en de melding bij de NMa in 2009. Van Es: “Het is de verantwoordelijkheid van ZON, daar staan we buiten. We hebben in de hele discussie over samenwerking volgens GMO-regels toen wel gezegd wat volgens ons mag en niet mag.”
Reijnders zei dinsdag dat ZON er rekening mee houdt dat het negatieve reacties krijgt op de rol van de afzetorganisatie in het NMa-onderzoek. Ook stelde Reijnders dat het consequenties kan hebben voor hoe partijen met elkaar omgaan in het DPA-bestuur. Van Es verwacht niet dat leden uit de koepel zullen stappen
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Jeroen Verheul