Doorgaan naar artikel

‘Tomaten weekje eerder gekopt’

Het mooie weer van dit jaar heeft duidelijk zijn invloed op de productie bij kwekerij Lijntje in Moerkapelle.

Rob Oosterom: “We liggen nu 5,5 kilo voor op vorig jaar. Eind week 35 hadden we al 60 kilo bruto weg. Dat is heel goed. Als de uitgroei goed blijft gaan, kan de eindproductie heel hoog uitkomen.” Er zit even een klein dipje in de grofheid, maar dat niet zo vreemd in deze periode met een zwaar belaste plant.

Weersomslagen

Over het gewas zelf mag hij ook niet klagen, hoe dat zich heeft gehouden tijdens de warmte. Het gewas kreeg wel veel te maken met hete weersomstandigheden, maar die werden meestal weer gevolgd door wat rustiger temperaturen, zodat het gemiddeld nog meeviel.

“Je had er meer last van al je ineens een omslag kreeg naar twee of drie dagen donker weer, zeker met de grote plantbelasting die eraan hing. Dan zag je dat het gewas daar niet blij mee was, en ging het rekken.”

Week eerder gekopt

Het koppen is eind week 35 tot begin week 36 gebeurd. De planning was oorspronkelijk om daar pas eind week 36 mee te starten. “Voor de planten was het zonde om al te koppen, zo mooi en krachtig als ze er nog bij stonden. Maar we hebben zo veel licht gehad, dat ik de vruchten liever iets zwaarder zie worden. En je hebt daarbij voldoende snelheid van uitgroei nodig. Met ietsje vroeger koppen heb je de bloemen wat eerder weg en groeit het wat beter uit.” Begin week 37 hangen er zeven volle trossen die nog moeten komen, en wordt er van de achtste tros geoogst.

Bladsnijden

Om meer licht in het gewas te houden, is hij nu een blad aan het weg snijden op ongeveer 80 centimeter onder de kop. “Dat is vorig jaar goed bevallen. Je stimuleert daar de grofheid mee. We proberen te bereiken dat hij vanaf nu echt alles in zijn vruchten gaat stoppen.” Ook het reguliere bladsnijden is goed bijgehouden, om het gewas goed open te houden. Nu te merken is dat het vochtiger in de kas gaat worden, is dat laatste extra gewenst.

Arbeidsspreiding

Normaal voerde hij de gewaswerkzaamheden om het gewas goed open te zetten pas later uit, om arbeid beter te spreiden. “Maar dit is beter voor m’n plant. En met het aan- en afwezig zijn van arbeidskrachten is het toch chaotisch. Het zal straks in oktober toch wel weer gaan lukken om mijn goede mensen aan het werk te houden.”

Alert op Botrytis

Oosterom hoopt dat het mooie weer aanhoudt, maar blijft heel alert op een weersomslag. “Je ziet al wat meer druk van Botrytis komen. Daarom hebben we, net voor het koppen, een keer Luna gedruppeld. Verder zullen we in de laatste tien teeltweken preventief ook wat meer stengels gaan spuiten.”

Spintdruk lijkt toe te nemen

Met de plaagbeheersing gaat het goed. “Wel hebben we een klein beetje spint gehad. Daar hebben we een keer voor moeten corrigeren. We hebben het nu voor het tweede jaar. Daarvoor hadden we er nooit zo last van. Maar het lijkt elk jaar meer te worden.” Op spintplekken ziet hij veel Macrolophus zitten. “Spint is kennelijk goed voedsel voor dat beestje.”

Koeler telen

De teler probeert het zo koel mogelijk in de kas te houden nu de laatste bloei bijna voorbij is. De nachttemperatuur gaat na 19.30 uur naar de 13 graden Celsius, tot 04.00 uur. Daarna wordt opgestookt naar 17,5 graden, om dat rond 9.00 uur verder op te trekken naar 19 graden Celsius.

Bassin weer gevuld

Er wordt 3,0 tot 3,1 EC aan voeding meegegeven. De mat-EC komt rond de 4 mS/cm uit. “We zitten nog steeds op 20% intering, met ongeveer 40% drain.” Na een paar goede regenbuien zit het waterbassin weer vol. “We draaiden vol op osmose, maar regenwater is toch lekkerder.”

Maand later planten

Ondertussen blikt hij alvast vooruit naar de komende teelt. “Ik heb planten besteld voor 3 januari.” Daarmee is de teelt 2 tot 2,5 week naar achteren geschoven ten opzichte van de gebruikelijke plantdatum van 16 tot 20 december. Dat kwam beter uit voor het gascontract, waarbij in januari wel gas beschikbaar heeft, maar in december niet.

Planten vroegtijdig besteld

De planten heeft hij vier maanden geleden al gekocht. Als een van de eersten die dat deed, was de aanpassing in de planning bij de plantenkweker nog geen probleem. “Ik denk dat het heel lastig wordt, als je dat nu nog zou moeten regelen.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob Oosterom

is teler van losse tomaten bij Kwekerij Lijntje in Moerkapelle

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin