Doorgaan naar artikel

Aardbeienbedrijf maakt plaats voor huizen en natuur

Het aardbeienbedrijf van Ad en Piet van Kempen in Barendrecht is gestopt en maakt plaats voor woningbouw en natuur.

Dat maakt The Greenery bekend, de afzetorganisatie waar de familie al vele jaren bij is aangesloten. Daarvoor was het bedrijf aangesloten bij voorganger Coöperatieve Tuinbouwveiling Barendrecht. Het familiebedrijf werd in de jaren tachtig al vanuit Ridderkerk verplaatst naar de huidige locatie aan Achterzeedijk in Barendrecht. Op deze locatie komen straks veertig seniorenwoningen en natuur, stellen beide broers. Het bedrijf heeft geen opvolger, maar daar hebben de broers vrede mee. Ze kijken uit naar andere bezigheden waar ze straks meer tijd voor hebben.

“We waren al 3 jaar in gesprek, en dit voorjaar hebben we eindelijk getekend”, vertelt Ad van Kempen (69). Eind 2023 verdwijnt ook de kas. De aardbeienteelt is al wel gestopt. De broers hadden ook huisverkoop via een automaat. Het bedrijf krijgt veel reacties van klanten die het stoppen jammer vinden. Op kleinere schaal door telen voor deze lokale groep klanten is echter geen optie.

In de 44 jaar dat ze teelden, zagen ze veel veranderingen op het eigen bedrijf en de veiling. Piet van Kempen (70): “We hadden hier 4 hectare met de kas erbij. In het begin wisselden we tussen ijsbergsla en bloemkool, maar van lieverlee gaat de grond achteruit.” Aardbeienteelt kwam dus later opzetten, zegt Ad van Kempen. Het draaide om Elsanta: “Toen zijn we aardbeien gaan zetten in de kas en ook buiten. Momenteel hebben we aardbeien, selderij en paksoi.”

De broers Ad en Piet van Kempen met een pet van The Greenery. - Foto: The Greenery
De broers Ad en Piet van Kempen met een pet van The Greenery. – Foto: The Greenery

Collega-telers op de veiling

Destijds werden er papieren vrachtbrieven ingevuld voor de verkoop. Piet van Kempen: “Je vulde dan voor alle producten de hoeveelheid pallets en kisten in, en de kwaliteit van het product. Dat gaat allemaal digitaal nu.” Telers brachten toen nog zelf hun producten naar de veiling: “Je reed met je trekker door de hal, was er zelf bij met keuren, en was daardoor meer betrokken bij de veiling”, stelt Ad van Kempen. “En, je zag meer collega-telers.” Na een tijd ontstond het zogenaamde collectietransport waarbij het product bij de teler op het bedrijf opgehaald werd.

De broers zien nog mogelijkheden om elders aan het werk te gaan, maar zullen de energie eerst steken in het afronden van het bedrijf aan de Achterzeedijk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin