Pé Weel in Lutjebroek had in week 43 de uitslag nog niet binnen over de rechtszaak die hij had aangespannen tegen het Faunafonds. Die zaak diende in week 32, de inzet was een schade van 50.000 euro die ganzen vorige zomer veroorzaakten in een perceel broccoli. Inmiddels is Weel in het gelijk gesteld.
“Ik krijg veel positieve reacties van medetuinders. Dat is prettig, maar de rechtbank heeft uiteindelijk het laatste woord. En je weet niet wat het ministerie van EL&I met deze uitspraak gaat doen. ”Mocht ik deze zaak winnen, dan hoop ik dat het als voorbeeld kan dienen: niet direct accepteren dat het Faunafonds weer eens een schadeclaim afwijst, maar doorpakken”, aldus Weel in week 43. “Dan wordt ook duidelijk dat het aantal wildschadegevallen en de kosten die daarmee gemoeid zijn, veel groter zijn dan nu wordt gedacht. Ik heb inmiddels contact met andere telers die in een vergelijkbare situatie terecht zijn gekomen. Daar zit een akkerbouwer bij met aardappelen. De aardappelen waren uit de ruggen gevreten. Een collega zat met flinke schade in peen.
Werkelijke probleem
Al deze gevallen en de juridische afwikkeling doen echter niets af aan het werkelijke probleem, namelijk dat de wildstand op veel plekken de bocht uit dreigt te vliegen, of al uit de bocht is gevlogen. “Ik hoop in ieder geval ook dat Staatbosbeheer dit gaat inzien, en zijn volle medewerking gaat geven aan maatregelen als eieren schudden, afschot en wat je nog meer kunt bedenken om de wildstand in de hand te houden. Rond Schiphol nemen ze toch ook maatregelen? Ik ben volop in de weer met het verjagen van ganzen, om schade in het volgend seizoen te voorkomen. Ik werk met een alarmpistool en een laserlamp, om te verhinderen dat ze bij mij volgend jaar weer eieren gaan leggen. Ander wild geeft minder trammelant, maar dat geldt niet voor iedereen in dit gebied. Degenen die met hun land tegen het Streekbos –in het Grootslag- aan liggen, zijn flink de sigaar. Daar brult het van de konijnen en de duiven.”
Overschakeling
Weel dacht vorige week nog zo’n drie weken broccoli te oogsten. “Nog 18 hectare te gaan, in vier oogstbeurten. We beginnen nu aan het laatste perceel in een planting van 3 augustus. Daar zouden we rond 6 november mee klaar moeten zijn, maar door koud en nat weer is dat een week opgeschoven. Normaal krijg je vanaf week 45 geen geld meer voor broccoli, omdat de supermarkten dan overschakelen op Spaanse broccoli. De eerste ketens zijn al overgeschakeld, omdat de Nederlandse broccoli de afgelopen weken knap aan de prijs was. Dat is waarschijnlijk het gevolg geweest van de vele regen die enkele weken geleden in Zuid-Spanje is gevallen. Nu is het afwachten wat er in week 45 gebeurt. De prijs is in ieder geval al flink gezakt. Uitgaande van een prijs van 75 cent per kilo, zit je op 25 cent per scherm. Dar moeten de verpakkingskosten nog van af. Ik zag deze week de eerste schermen met smet. Het stelt nog niet zo gek veel voor, maar kennelijk voldoende voor de handel om afwachtend te zijn. Onze tactiek is zo lang mogelijk door te gaan met herfstbloemkool. Vorig jaar met 3 hectare, dit jaar met 6 hectare, en volgend jaar wellicht met 9 hectare. Die late kool brengt zeker 40 cent op, dat is altijd meer dan broccoli, tegen een lagere kostprijs.”